Легендата на ЦСКА Стойчо Младенов коментира престоя си в клуба, както и ситуацията около раздялата с ръководството. Екзекутора на Ливърпул говори за решението на шефовете да смени Миодраг Йешич с Милен Радуканов и заяви, че е бил "цапан от свои". Стойчо Младенов коментира и прословутата тема с комисионни, в които често е вкарван. Преди няколко дни пред БЛИЦ бивши финансисти в клуба – Лазар Василев и Димитър Стефанов, обявиха, че треньорът никога не е взимал комисионни. “Това е истина и им благодаря. При Васил Божков и Александър Томов получих доверие и направих отбори, които ставаха шампиони с рекорди. Като че ли сега в ЦСКА се уплашиха, че пак създавам много силен тим”, споделя Младенов в интервю пред вестник “Труд”.

- Как ви прозвуча фразата "Заради Стойчо Младенов взеха лиценза на ЦСКА"?
- Поредната манипулация.

- Какво се случи в последните три месеца между вас и ЦСКА?
- С две думи - нищо. Комуникация почти липсваше. Проявих желание да разрешим проблема. Разговаряхме за различни видове прекратяване на договора. Накрая ми предложиха нещо, което приех - да се откажа от неустойката и да ме обезщетят по Кодекса на труда. Аз се съгласих. Мина време и ЦСКА се отметна от предложението си.

- Пречат ли неплатените ви заплати на лиценза?
- Сигурно пречат. Моят адвокат Иво Ивков обясни точно. Неплатените шест заплати не са обект на съдебен спор. И ЦСКА не отрича, че ги дължи. Но не ми ги дава.

- ЦСКА изчисти много стари дългове, но вас ви забрави...
- Всичко е умишлено. През почти цялата минала година бях цапан от свои. Трябва да се чувствам неудобно, че си искам заработеното. Да ме обвиняват, че съм алчен. Доказателство за моята лоялност бе готовността да се откажа от неустойката. Освен това аз не се пазарих при назначението - каквото ми предложиха, това подписах. Сега е моментът собствениците да докажат, че са коректни. Всеки човек живее от заплатата си. Аз не съм различен. Как би функционирала фирма "Титан", ако шест месеца общините не дават една стотинка за чистенето?

- Готов ли сте пак да се откажете от неустойката?
- Няма пред кого да се откажа, след като три месеца не ме потърсиха. Сега е ред адвокатите на ЦСКА и Иво Ивков да решат въпроса. Има още време.

- Георги Илиев твърди, че бившите кадри на ЦСКА не правят компромиси и само ламтят за пари.
- Всеки има мнение. Адвокатът ми следи изявленията на ръководните фактори в ЦСКА. И нищо чудно с някого да се видим в съда. Бил съм ламтял за пари? Всеки работи за пари.

- Кога разбрахте, че ще ви изгонят ЦСКА?
- Първо - преди мача с Миньор, но ние победихме с 4:1 и не успяха. После замириса преди последния двубой с Локо (Сф). Решението вече бе взето.

- Като че ли всички знаеха за Миодраг Йешич, преди да сте уволнен?
- И аз знаех. За мен е некоректно и аматьорско и от страна на новия треньор, и от страна на клуба да преговаряш, когато има човек на поста. ЦСКА не иска Стойчо Младенов. Никакъв проблем - прекратява се договорът и идва нов човек. Но не той да е ясен, докато ние още играем мачове.

- Приемате ли, че "Мура" е най-големият провал на ЦСКА? Защо не си тръгнахте тогава?
- Провалът е огромен и колкото да се опитват да ми го припишат, няма да го приема. Няма друг тим в света, който да има 11 полеви играчи с картототеки за Лига Европа. Моя грешка ли е? Не напуснах по една причина. Миналия март се съгласих да поема ЦСКА и феновете поискаха среща с мен. Бяха на нож с "Титан", както са и днес. Изисквах от тях да спрат да обиждат собствениците, да подкрепят отбора. Те пък пожелаха да не си тръгвам по никакъв начин, да не ставам поредната жертва на това управление. И феновете, и аз изпълнихме мъжки договорката. Преди три пъти напусках сам ЦСКА - веднъж като асистент и два пъти като старши треньор.

- Ще кажат, че сте седели заради заплатата?
- Това са думи на враговете ми и не ми пука. Всички треньори в ерата "Титан" са изцапани. Когато човек е способен, ще си намери работа и ще изкарва пари. ЦСКА не е единственото място. Да, на сърцето ми е, но футбол се играе по цял свят. В ЦСКА не ме обичаха, защото съм прям. Исках база, стадион, отлични условия за работа. Големи цели се постигат с високи изисквания. Думите на бившите изпълнителни директори Лазар Василев и Димитър Стефанов, че никога не съм вземал комисиони, са истина и им благодаря. При Васил Божков и Александър Томов получих доверие и направих отбори, които ставаха шампиони с рекорди. Като че ли сега в ЦСКА се уплашиха, че пак създавам много силен тим. Мислех, че след като на десетия месец ми позволиха да направя селекция, са ми повярвали. Някой се уплаши, че ще успея. Защото този ЦСКА е мой, както и новите като Варела, Камбуров, Чочев...

- Къде сбъркахте?
- Няма безгрешни хора. Невинаги треньор може да извлече максимума от футболистите. И на мен ми се е случвало. Затова имам страхотен екип в лицето на Анатоли Нанков, Илиян Василев, Бисер Цолов и Ивайло Котев. Добавям към тях и сина ми Стойчо, който разбира много футбола и ще продължи пътя ми. Когато сме бъркали, сядахме и анализирахме.

- Как ще коментирате старта на полусезона?
- Уволнението на Йешич е стряскащо. Не може да се сменя треньор по толкова долен начин. Не може футболистите да говорят за работата на наставника и ръководството да се съобразява. Това убива институцията треньор. Какъв е смисълът от него? Не цитирам имена, защото при мен футболистите даваха максимума. В нормалните клубове треньорът е най-високото стъпало в йерархията. Гриша Ганчев го каза най-точно - треньорът трябва да е господ, а не мижитурка. Чест им прави на ръководителите в "Лудогорец" и "Левски", че защитиха Ивайло Петев и Илиан Илиев в трудните моменти.

- Правилна ли е смяната на Йешич с Радуканов?
- Не е моя работа. Ще кажа само, че с преврати голяма кариера не се прави.

- Как прогнозирате крайното класиране?
- ЦСКА има най-сериозен потенциал и е сериозен кандидат за първото място. Още повече програмата е отлична. При сегашното състояние на "Левски" и "Лудогорец" всичко е възможно. Шокиран съм, че в ЦСКА титлата вече не е цел номер едно. Искам да кажа на всички в клуба, че когато не си първи, си се провалил. Купите са утешителни. Когато дойдох миналия март, всички бяха отписали ЦСКА от участие в евротурнирите. Казах го ясно - титлата винаги е главната цел. Разбира се, има обстоятелства, които могат да попречат. Така и стана. Сега приоритетите се сменят...