ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов даде дълго интервю, в което говори за актуалното състояние на отбора, миналия сезон, комисионни, атаки срещу него и други. Ето какво каза Младенов в телевизия Канал 3.

-Имаше ли вариант да си подадеш оставката, ако ЦСКА беше загубил от “Левски”?
-Нямаше такъв вариант. За да освободиш един треньор или назначиш е право на ръководство. Ако решат, че не си изпълнявам задълженията, разбира се, че могат да вземат такова решение. Но аз да си тръгна, мисля че...Във футбола няма спокойствие, да знаете, напрежение винаги има. Ако няма, говори лошо. Аз имам договор и той е две плюс една години и го изпълнява. Ако този договор е нарушен от една от двете страни, е в правото си да предяви иск. Нито сега е моментът, нито една от двете страни има някакво намерение да разтрогва договора ми.

-Имаше постоянна атака срещу теб, дори Дуци Симонович те нападна доста остра?
-Това не е нещо ново за мен, аз съм свикнал. Тези неща понякога ми доставят удоволствие. Наистина, защото вижте кои ме критикуват. Освен иронично да се отнесеш, как по друг начин. Да каже Димитър Пенев нещо, да го слушам, да се притесня. Или Аспарух Никодимов, или Георги Василев – които са постигнали много във футбола, но да излизат хора, които да дават оценки за успехите ми, които са категорични.

-Телевизионните предавания на мачовете дойдоха тъкмо навреме, направихте добър мач с “Ботев”, после бихте Лудогорец?
-Имаме ядро от футболисти, изключително добри професионалисти, колективът е сплотен. Всички работим и дърпаме в една посока.

-Хората от Монтана имат претенции към Николай Йорданов за днешния мач?
-Резултатът е отличен за нас – 1:0. Това е любимият ми резултат. Че играхме незадоволително е ясно, всички го знаем и видяхме. Разбира се, че след тези три тежки мача, които изиграхме на много високо ниво, в които не само победихме, но и надиграхме противниците си и с право хората останаха възхитени. Днес направихме всичко възможно да възстановим момчетата, но и да дадем да разберат, че няма лесни мачове.

-Заплаши през седмицата съдията Николай Йорданов.
-Ще ме прощавате, но аз никого не плаша, не съм плашило. Казах нещо, което е ясно и ние сме красноречиви в това отношение. Това е човек, който ни е ощетявал много и ще дам пример с последния мач срещу “Левски”. Той е един от причините, поради които ЦСКА не взе титлата. Да е жив и здрав, но дано е последният му мач на нашия отбор. Нормално е и от Монтана да имат претенции. Както при тях, така и при нас, нещата се наслагват. Уважавам Монтана и Джамбазки, бяха се подготвили изключително сериозно. След мача не исках да коментирам нито тяхната дузпа, нито нашата. Повече не искам да говоря за този съдия. Имам мнение и за двете ситуации, но не искам да ги споделям.

-Вие сте категорични, че повече взимане-даване с Николай Йорданов не искате да имате?
-Да, категорично. Ето, заявяваме, че не го искаме. Ако пак го назначат, значи има някаква тенденция срещу ЦСКА.

-Защо не рискувахте с пускането на Платини?
-Има разтежение и му трябват 7-8 дни. Ако беше играл днес, поемаме голям риск да се усложнят нещата и да отиде на 2-3 седмици възстановяване.

-На какво отдаваш, че Платини не беше картотекиран за мача с “Левски”?
-Сигурно сега някои хора съжаляват, че не го задържаха и за мача с Лудогорец. Но картотеката му е факт и няма как. Аз също мога да попитам, защо не му дадоха картотека на 1 октомври, а чак след мача с “Левски”. Някъде има нещо, коментирайте го вие. Има правилници, които трябва да се спазват.

-Спас Делев не ви ли вълнува?
-Вълнуваше ме преди три месеца, да не кажа през пролетта, когато разтрогна и започна да тренира с нас. Не крия, че го харесвам, но все повече шансовете намаляват да дойде при нас. Той прави голяма грешка, че не тренира с отбор – било то с ЦСКА, Пирин или някой друг. Ето, ще ви дам пример с Платини. През пролетта не игра в Динамо Букурещ, после не игра заради липсата на картотека и сега му е трудно. Той е изключителен професионалист и вярвах, че не бърках, когато го пуснах с “Ботев”. Той имаше проблеми заради липса на мачове. Динамиката в двубоите е коренно различна от контролите. Аз обичам хора с характер, които отстояват позицията си. Той обаче подчинява всичко на общото. Ако мислите, че Кристиано Роналдо е лесен...това са големите футболисти. Ще видим нататък, убеден съм, че отборът ще стои по-добре в следващите мачове.

-Карачанаков влезе във форма и получи тежка контузия. Докъде стигна възстановяването му?
-Той е чудесно момче с отлични качества. Той и Тодор Неделев са най-големите таланти и жалко, че се позволява такава агресия. Влизането на Мулдер беше за директен червен картон, влизане с двата крака. Чух оценката на Антон Генов, че не било за червен картон. Нека не заблуждаваме цялата общественост и да даваме инициативата на такива съдии, да отсъждат по такъв начин. Докторът като го тества, коляното му отскачаше. Причината, поради която го пуснах, беше, че се разплака и искаше да бие фаула. Знаех, че не можеше. При втория сблъсък, то нямаше удар, стъпи на петата си и се завъртя и нищо друго. Скъсани предни кръстни връзки и менискус. Март-април ще го имаме, но ще пропусне почти целия шампионат. В този мач имаше хора, които го наблюдаваха, въпреки малкото време, харесаха го. Той е македонец. Много пъти съм му казвал, че е нашето златно мънисто.

-Защо в офанзивен план залагаш основно на чужденци!
-Вижте школите на ЦСКА и другите клубове. Там, където се работи целенасочено и професионално. Ето, един Литекс, имат свои кадри. Помните откога Гриша Ганчев работи, създава треньори и много футболисти. При останалите клубове ни предстои много работа. Надявам се Жоро Илиев и двамата собственици да оправят базата. Сега имаме пет-шест юноши, които викам, използвам ги в контроли, но трябва да се работи с тях.

-В лицето на Георги Илиев имаш още един вариант за действие, в какво ти помага?
-На мен лично няма с какво да ми помага, не може да влезе да тренира и да показва. Но се справя с всичко друго като организация. Направи се всичко възможно да се върнем на “Армията”, най-деен беше Митко Борисов. Много е важно да играем на нашия стадион, да сме вкъщи, да се чувстваш уютно. Теренът на Славия е добър, но друго си е вкъщи. Ако на Славия идват пет хиляди, на нашия стадион ще дойдат 10 хиляди привърженици. Майкъла ще помогне много с административната част и всичко, което е необходимо.

-Той влезе в разправия със съдията Христо Ристосков.
-Аз го подкрепям във всяко едно действие, защото знам, че го прави заради името на ЦСКА. Не може да се подиграват с марката ЦСКА.

-Имаше ли дузпа срещу Апостол Попов на мача срещу Лудогорец в Разград?
-Нарушават му баланса, контакт с две ръце, но...какво да коментираме тези ситуации. Не съм от вчера във футбола, напълно съм наясно с правилата. Да, Анисе трябваше да получи картон. За нарушението на Барт срещу Платини. Е, тази какво да я гледаме, трябва да сме с много сини очила, за да не я видим. Може да мислите всичко, няма такъв филм (б.р. – коментира, че Барт играе първо с топката). През 2003 година дадох един видео брифинг, ако държите сега, ще дам още един. Факт е, че ние през пролетта надиграхме Лудогорец, и сега пак. В шампионатния мач тази есен, който ни победиха, направихме равностоен мач.

-Лукас Саша играе все по-добре, той ли е откритието на ЦСКА?
-Какво ли не се изписа по негов адрес, плюха и по мен. Сега с Тошко Янчев са най-ефективните дефанзивни халфове. Напоследък виждам една тенденция и срещу Тошко, и то от цесекари, които не го искат. Той никога не е блестял със свръх техника или игрови организационен потенциал, но той е перфектният полузащитник. Със Саша се допълват по прекрасен начин. Трябва да съм луд, за да се откажа от услугите му. Сбърка два паса и започват да свиркат по него.

-Знаете ли какво става с проекта ЦСКА Възраждане?
-Ако не бях треньор на ЦСКА, бих коментирал, но не мога да взема страна. Предпочитам да си гледам моите задължения. Не искам да говоря за финансовата част. Ако има нещо, съм сигурен, че ще бъде както трябва. За да се изисква от футболисти и треньор, трябват отлични условия. Ако не по-добри, то поне равни с тези на конкурентите. Минахме през много тежък момент, определям го като най-тежкият в историята на ЦСКА. Кога се е случвало да влизаме в евротурнирите и да имаме двама полеви играчи на резервната скамейка. Така беше и в първенството. Аз попълвах групата с юноши. През такава буря само ЦСКА може да мине. Ако беше друг клуб, сигурно щеше да е на 12-13 място. Точно това е ЦСКА. Само, който е преминал през клуба, знае за какво става въпрос.

-В борбата за титлата ли сте?
-Ако всичко в ЦСКА бъде нормално и реализираме идеите за втория сезон, да му мислят противниците през пролетта. ЦСКА никога не се отказва, независимо на коя позиция се намира. Всяко друго място в класирането е провал. Миналата година за нас е провал.

-Някои още не могат да ти простят осемте точки преднина, които пропиляхте миналия сезон?
-То и аз не мога да си го простя, но не искам да коментирам. Това означава треньорската карта да ми отиде по дяволите. Вие не видяхте ли какво се случваше през втория сезон по терените. Когато започнах да се обаждам, ме наказваха, гонеха ме от пейката, нарекоха ме ревльо, плачльо. Предпочитам да си гледам работата, защото какво да ви кажа. Не би трябвало да е така.

-Какво стана със синовете ти Сашо и Стойчо?
-Стойчо го уволниха, а ми трябва. Той съчетаваше две неща. Ако не е той, трябва да взема друг на този пост. Не защото ми е син и ми трябва, защото е кадърен, има поглед, виждане. Аз живея толкова години и го подготвям за тази работа, защото има желание да се развива във футбола.

-Какво стана с вътрешния конфликт с Георги Павлов?
-Какво да го коментирам. Ние го направихме най-големия герой в българския футбол. Изкарва заплати, какво ли не. Това са непрофесионални неща, които не си заслужава да си губим времето. Той е господин никой в българския футбол. Някой знае ли търговския директор на “Левски”, Реал Мадрид, Барселона или Челси. Той сам си търси изявите. Мога да кажа, че се направи всичко възможно, за да ме саботират. Аз не се страхувам от ситуации, които може да ме конфронтират. След като аз съм прав си държа на позицията.

-Миодраг Йешич те обвини, че нарочно си загубил от Септември Симитли?
-Да, нарочно беше. Нарочно бих и “Левски”, всичко нарочно го правим.

-Не са ли европейските мачове ахилесовата ти пета като треньор?
-Наистина чакам и работя за успех в Европа. Това ми е мечтата. Да направим пробив в евротурнирите. Искам да го дадем от все сърце на всички наши фенове, за които съм готов да умра.

-Как ти се вижда “Левски”?
-Не искам да коментирам другите отбори. В момента имат едно от най-силните ръководства в лицето на Иван Вуцов и Иво Тонев. Ако там включат и Наско Сираков, ще бъдат още по-добре.

-На теб ти трябва Наско Сираков.
- Аз затова апелирам връщането на Майкъла и Аспарух Никодимов. Той ще бъде главен мениджър, ще управлява звено от скаути със Стоян Йорданов и Христо Маринчев. Може би ще вкараме още един човек. Тези неща не могат да станат без мен, коментирали сме (б.р. – има предвид гонене на чужденците). Има футболисти, от които не сме доволни и не успяха да се адаптират. Но те не са четири, пет или десет, а единични случаи. Важно е да им дадем още малко шанс. Най-лесно е да ги изгониш.

-Ако на теб ти предложат да си намалиш заплатата?
-Коментирали сме го това нещо. Това са неща, които няма да коментираме, кой намалява и кой увеличава заплатите си. Да сте чули “Левски” да казват, че имат много голям бюджет, че не ходят на лагери или нямат обувки. Те работят професионално. Да сте видели да излиза информация от Лудогорец – не. Там има пари, професионализъм, условия. В “Левски” е същото. Такава перфектна организация трябва да има във всеки клуб. Мен ме обвиниха в такива неща, които на ум не ми е идвало. Едни водят преговорите и взимат комисионните, а ме изкараха мен, че взимам комисионни. Атаката е от един ваш колега, който даде възможност на скрит човек зад камерите, приятел на едни други. Този човек извърши предателство за мен. Дали този, който даде интервюто и каза, че взимам комисионни, е мениджър, само те си знаят. За единия футболист, за когото се говореше, преговорите водеха Перо и Георги Павлов. Аз нямам участие. Още от 2003 година започнаха да говорят, че взимам комисионни. После през 2007-ма пак. Все в едно и също ме обвиняват, хайде да сменим плочата. Аз градя авторитет и имидж, а ме изкарват, че са ми били предлагани пари. Не крия, предлагали са ми и тук, и в чужбина. Но Господ ми е свидетел. Той най-добре знае кой какво е правел Стойчо Младенов./БЛИЦ