Берое и Ботев (Пловдив) завършиха 1:1 в Стара Загора след голяма битка в дербито на Тракия от 28-ия кръг и втори в първата шестица на Първа лига. Педро Еуженио (70) изведе домакините напред в резултата, но много бързо „канарчетата“ изравниха чрез Тодор Неделев (73-дузпа).

Мачът започна със закъснение от няколко минути, след като осветлението на един от четирите пилона на стадиона изгасна напълно и бе ремонтиран. Съдията прецениха, че осветлението на останалите три пилона покрива минималните изисквания и срещата стартира.

Гостите първи получиха шанс да поведат в резултата след по-малко от две минути игра. Неделев получи извеждащ пас отляво и центрира отлично към непокрития Антонио Вутов, който не уцели добре топката с глава. В 9-ата минута домакините бяха много близо до гола, след като защитникът на Ботев Филипов се опита да изчисти топката след разбъркване от корнер, но и придаде такъв фаулц, че тя прехвърли вратаря Кайзер и срещна напречната греда, а след това бе изчистена.

Тимът от Стара Загора бе по-активен и в 17-ата минута Матеус Леони центрира опасно отляво към Мартин Камбуров, който щеше да вкара от близка дистанция, но Пиргов се хвърли на шпагат и предотврати попадение.

След половин час игра имаше голямо меле пред малкото наказателно поле на гостите, но в крайна сметка Димитров изчисти в предни позиции. Осем минути след това неговите съотборници организираха добра атака, а вратарят Перниш спаси удар на Александър Тонев.

В края на първата част „канарчетата“ извършиха принудителна смяна и на мястото на контузения Димитър Пиргов в игра влезе Костадин Ничев, а в 45-ата минута Александър Тонев с топовен шут разтресе лявата греда на вратата на домакините. В добавеното време първо Камбуров шутира от десетина метра в близкия ъгъл на Кайзер, който изби в корнер, след който Баранов засече топката с глава, но намери очертанията на вратата.

След почивката тимът от Стара Загора започна по-добре, а Кайзер спаси шут на Педро Еуженио. Ботев отвърна с опасно положение в 51-ата минута, когато Перниш хвана топката след удар на Вутов. Четири минути по-късно Кардосо центрира към Балтанов, който свали с глава на Тонев и последният шутира покрай вратата. В ответната атака и домакините пропиляха добра възможност след неточен удар на Бригидо.

Съперниците продължиха битката си с непрекъснати атаки към двете врати, а това логично доведе и до първия гол в мача. В 70-ата минута Камбуров шутира силно, Кайзер изби, но Педро Еуженио вкара с добавка на празната врата за 1:0. Радостта на домакините бе твърде кратка, след като три минути по-късно първо гредата спря „канарчетата“ за втори път в този мач, а след това последва центриране към Ничев, който стреля с глава и топката се отби в разперената ръка на Ерол Алкан. Съдията Ивайло Стоянов отсъди дузпа, която Неделев превърна в гол за 1:1. 

До края на мача двата тима на няколко пъти не сполучиха при удари от дистанция, а най-близо до нов гол бе Педро Еуженио, който в 87-ата минута шутира много опасно от границата на наказателното поле, но покрай вратата.

След равенството Берое остава пети с 44 точки и 3 по-малко от Ботев, който е четвърти и изостава на 11 точки от третия Левски.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019