Една от най-авторитетните спортни медии в света "Goal.com" се сети за българския нападател Валери Божинов. Изданието публикува обширен материал за Божигол, в който проследява кариерата му.

"Божинов - номадът, който смени 16 клуба" е заглавието на материала.

В него се посочва бляскавото начало на кариерата и надеждите, че ще се нареди сред най-големите играчи в световен мащаб. Посочва се, че дори легендарният Свен Горан Ериксен, който беше мениджър на Манчестър Сити и привлече Божинов, се е изказвал ласкаво и е очаквал футболистът да бъде в основата на успехите за тима.

"В Сити го провали и контузия. Божинов така и не успя в Англия, което го накара да се върне в любимата Италия. Там пък имаше конкуренцията на Креспо и Амаури. Наложи се да търси спасение в Спортинг (Лисабон).

Стигна се до мача с Морайренсе. В добавеното време Божинов измъкна топката от ръцете на обичания изпълнител на дузпи Матиас Фернандес и се нагърби да донесе победата. Уви, не успя да реализира и този момент се превърна в повратна точка в кариерата му. Собственият му клуб го отритна и му забрани дори достъп до тренировъчната база. 

Божинов започна отчаяно да търси спасение, а това се повтаряше всяка година, като обикаляше от страна на страна", посочва "Goal".

"В Партизан Божинов отново започна да показва своя потенциал, но номадският му характер съсипа най-добрите моменти в кариерата му. Изненадващо реши да замине за китайския Мейджоу Хака", продължава изданието.

"Божинов имаше кариера, която можеше да бъде много по-различно, ако той бе в състояние да се докаже в Манчестър Сити", завършва материалът.