Известният турски съдия Халил Умут Мелер ще ръководи втората среща на България в европейските квалификации от група G при визитата на Унгария в понеделник (27 март) от 21:45 часа българско време на стадион "Пушкаш Арена" в Будапеща.

Умут Мелер е следващата голяма надежда на турското съдийство след легендарния Джунейт Чакър. Той е от Измир, работи като мениджър в търговска фирма, а през втората половина на сезон 2021/22 беше повишен в най-високото ниво - категория "Елит" на УЕФА. Негови помощници ще бъдат сънародниците му Мустафа Емре Ейсьой и Керем Ерсой, а четвърти арбитър е Арда Кардешлер. Делегат на УЕФА е Дейвид Макдауъл от Словения, а за съдийски наблюдател централата е изпратила Маринус Коопман (Нидерландия).

Мелер вече ръководи мачове в групите на Шампионската лига не за първи сезон. Последният международен мач на 36-годишния рефер беше срещата-реванш от осминафиналите на 7 март между Бенфика и Брюж, завършила 5:1. Освен това той има два мача в групите на Лига Европа през този сезон, както и два мача в турнира Лига на Нациите, но само в Лиги А и В. Един от тези мачове беше и последният на Ивайло Петев като национален треньор на Босна и Херцеговина – гостуването на Румъния, когато босненците вече си бяха гарантирали първата позиция.

Турчинът е ръководил и два мача на ЦСКА в турнира Лига Европа ЦСКА - загуба с 0:2 от ЧФР Клуж на 22 октомври 2020 година в София и поражение с 1:2 от ФК Копенхаген в Дания две години по-рано.