Бившият футболен съдия Момчил Врайков е в затвор в Антверпен (Белгия), където изчаква процес срещу него.

"Той е обвинен в подправяне на банкови карти, участие в организирана престъпна група и за измама, засягаща финансовите интереси на европейските общности", коментира Рени Кирилова от Плевенската окръжна прокуратура, цитирана от "24 часа".

Както е известно, през февруари 2011 година реферът от Белене беше арестуван в Дъблин, докато се опитвал да източи банкомат.

Разследващите твърдят, че Врайков работи за пловдивския бизнесмен Владислав Куцоянис, който е обвинен в седем престъпления, свързани с източване на банкови карти. През май Куцоянис и Врайков са били изправени пред съда в Дъблин, но поради липса на достатъчно доказателства са ги пуснали и те се прибрали в България.

Междувременно ирландските власти събрали достатъчно данни и наскоро наново поискали Интерпол да ги арестува. Няколко месеца по-рано обаче Врайков е бил предаден от нашите власти на съда в Антверпен, Белгия.

Вчера пък Окръжният съд в Пловдив наложи на Куцоянис постоянна мярка за задържане под стража, тъй като е получена европейска заповед за арестуването му. Дали ще бъде предаден на ирландските власти, съдът ще реши на 19 април.

Куцоянис е собственик на фирмите "Автобилдинг" за търговия с коли и на "Универсал Кеш", която е била регистрирана като трудов посредник към бюрото по труда в община Марица.

На 21 януари м. г. Шон Малоуни, служител на най-голямата фирма за банкомати на самообслужване "Ен Ес Ер" в Ирландия, видял съмнителни устройства на терминал пред търговски център в Блекрок. Банкоматът бил на Аллиед Айриш банкс (AIB). Проследяващите джаджи били монтирани в отворите за поставяне на картата и за получаване на парите. Камерите на търговския център заснели Куцоянис. Той бил арестуван на 16 февруари, докато мобилен полицейски патрул провеждал операция по наблюдение на банкомати по "Ватерло роуд" в Дъблин. Една от камерите заснела него и Врайков пред терминал на AIB. У Куцоянис били открити подаръчни карти от веригата магазини "Дебенхамс", в които обаче се съхранявали данни за собствениците, номерата и пин кодовете на кредитни карти. В колата му полицаите намерили още 4 пластики с кодирана информация.