Понеделник, 8:30 часа, стадион “Българска армия”. Бяло и снежно е в Борисовата градина, продължава да вали ситен снежец, който трупа наоколо. Мургави служители на “Титан” чистят, запретнали ръкави и ринат снега с лопати и железни гребла. В този час ЦСКА трябваше да започне подготовка за новата 2012 година. Всъщност, часът никой не го каза, малцината журналисти, сред които репортер на БЛИЦ, го разбрахме вчера по нощите. От тук, от там като партизаните, научихме кога стартира подготовка един от грандовете на българския футбол. Мръзнем в студа пред съблекалните и играчите започват да се точат като народна песен. Пристигат един по един, нищо, че някои дойдоха в 8:45. Викат ни: “Не казвайте колко е часът, май сме закъснели малко”. Навели глави и едва отронват по едно добро утро. Някои нахлупили качулките на анцузите си и подминават представителите на медиите като пътни знаци. Само че и на терена футболистите на ЦСКА приличат на колчета и дървета, но не и на играчи на великия клуб.

Поглеждаме автобуса, който работи от 30 минути със запален двигател и чака някой да се качи в него. Накъде да потегли, едва ли шофьорът знае. Едва ли в ЦСКА някой нещо знае. На рейса пише ЦСКА с големи червени букви. “От този клуб останаха само четирите букви и емблемата”, казва един от най-верните фенове, който се появява в ранни зори на стадиона. Човекът чака първа тренировка, Бай Добри да лисне вода с менчето за здраве. Мечти, такива работи днес на “Армията” нямаше. И кучетата бяха заспали под дърветата и по нищо не личеше, че днес за подготовка се събира най-титулуваният български отбор. Появява се чичко с черно яке, видимо в напреднала възраст. На дрехата му пише “ОХРАНА”. “Не знам какво правите тук и кой ви е казал да идвате, но трябва да си ходите. Имаме нареждане пиле да не прехвръква на стадиона днес и утре”. Журналистите оставаме сащисани. “Човек, недей да говориш глупости, ЦСКА започва подготовка. Да не е някаква шега. Нали трябва да отразим събирането на футболистите, новите играчи. Феновете чакат да видят какво става с любимия им отбор”, обясняваме ние, но той не спира.

Повтаря си заповедта, човекът, той не е виновен, така са му наредили и трябва да изпълнява. Иначе може да се прости с кабинката на бариерата, в която кисне по цял ден. Излиза служител на клуба и той повтаря думите на човечеца. “Имам нареждане от Димитър Йосифов Борисов да напуснете пределите на стадиона. Днес няма да има нищо, само прегледи. Няма тренировки, няма изявления, това е”, обяснява ни на висок тон. “Ходете, ако искате в кафето, оттам ще гледате какво става”, допълва работникът, който също е получил заповед от хората отгоре и изпълнява.

Медиите обаче стоят, правят го заради феновете, които обичат ЦСКА. Тези хора, които са били на стадиона много преди Дуци, Муци и Пуци и “Титан”, ще бъдат на стадиона и много след тях. В 9:19 часа от съблекалнята излиза Димитър Пенев. Изтупан в черен костюм Чичо Митко носи списък с футболистите, които започват подготовка. “Какво става, разбрахте ли се”, пита Стратега и се поклаща в типичната си поза. Легендарният треньор, само той излезе и поне се опита да замаже цялото на*иране на ЦСКА днес. А не му е работа да го прави. В 9:40 часа пристига и пресаташето на отбора Иван Ченчев, опитва се да омилостиви вече насъбралите се журналисти, които продължават да чакат нещо да се случи, все пак нали ЦСКА започва подготовка. “Колеги, нали ви казах, днес няма да има нищо. И утре ще е така, може би някой ще говори преди да заминем за Гърция. Ама може би”, казва гласът на 31-кратните шампиони.

“Хора, осъзнайте се, това е ЦСКА. Тия от “Титан” да се махат на часа, заедно с Дуци. Съсипаха клуба. Ние идваме на първите тренировки на отбора от 20 години. Такова нещо за първи път ни се случва. Гаврят се с нас. Какви шампиони ще ставаме, ние няма да играем в Европа”, започват да коментират 4-5 фенове, които подемат традиционната тема за състоянието на отбора.

“Вижте каква група футболисти имаме, половината и повече са юноши. Отборите ще ни бият с разлика, ще видите, че ще започнем да падаме с по 4-5 гола. Ама на ония от “Титан” им дреме на шапката, седят си на топло и си пият водката”, продължават привържениците.

В същото време играч на ЦСКА излиза с анцуг на Милан. Всички гледат като попарени младежа, който с гордо вдигната глава носи червено-черния спортен екип. Той едва ли осъзнава, че е футболист на ЦСКА, че преди него свещената фланелка са носили Иван Колев, Жеков, Якимов, Димитър Пенев, Стоичков, Пенев и Костадинов. Момъкът още с пубертетски пъпки по лицето си крачи с анцуга на Милан и не му пука. “За тоя няма ли глоба? Няма ли вътрешен правилник, задължителна екипировка”, питаме хората от клуба, които само вдигат рамене и премигват на парцали.

“Представяте ли си някой в Барселона да излезе с анцуг на Манчестър Юнайтед”, питат се насъбралите се запалянковци пред “Армията”. През това време футболистите един по един излизат от съблекалнята с памук на ръката, след като са дали кръв за изследвания. Единият нахлупил качулка, друг шапка на една страна, трети с раздрани дънки - все едно е тръгнал да оре. Всички събрани от кол и въже, всички срам и позор за ЦСКА. А Димитър Йосифов Борисов си пие пиенето и не му дреме, че в клуба е пълна разруха. Скъпи фенове, от ЦСКА останаха само четирите букви и емблемата.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ