След като сутринта отрече да има вина за проблемите на ЦСКА, Александър Томов изпрати писмо до Бойко Борисов, заместник финансовия министър Симеон Дянков и изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. Ето и текстът: 

Уважаеми господа,

Повод за моето писмо са изявленията на длъжностни лица за задълженията на футболните клубове в страната. Действията на НАП станаха възможни благодарение на принципната позиция на ръководеното от Вас, г-н Борисов, правителство, да въведе върховенството на закона във всички сфери на обществения живот, в частност и във футбола.

Още миналата година в медиите беше изнесена достатъчно информация, базирана върху проверки на НАП в българските футболни клубове, за скандални несъответствия между декларираните доходи от футболистите и в пъти по-големите им разходи. Тази информация беше прикривана умишлено от бившите управляващи. За да отклони вниманието на обществеността, бившето правителство разгърна масирана кампания за отнемане на лиценза на шампиона на страната ЦСКА, организирано от кабинета на С. Станишев (Р. Карадимов, Н. Георгиев - председател по съвместимост на Апелативната комисия към БФС, П. Сертов и агенти под прикритие в подчинената на Станишев ДАНС) и включването на цялата държавна машина с правораздавателните й органи срещу ръководството на клуба.

Апелирам към вас да се потърсят причините за прикриването на тези публично изнесени и потвърдени от проверката на НАП факти. За тази цел Ви моля изпълнителният директор на НАП да информира обществеността за следното:

1. Вярно ли е, че от 01.01.2007 г. новото ръководство на ПФК ЦСКА е приложило нова система (по евростандарт) за заплащане на футболисти и служители вкл. премии, бонуси и т.н.?
2. Вярно ли е, че след тази дата ПФК ЦСКА е начислявало всички данъци върху целия обем на заплащаните суми в т.з. ДОД и ДДФЛ?
3. Вярно ли е, че ПФК ЦСКА в мое лице няколкократно, през 2007 и 2008 г., пред правителството и в пресата е поставяло въпроса за това, че всички футболни клубове следва да обявят публично истинските заплати на своите футболисти и да се подчиняват на еднакви принципи?
4. Вярно ли е, че за 2007 г. ПФК ЦСКА е начислил и платил няколкократно по-големи данъци (ДОД и ДДФЛ) от другите основни футболни клубове и с колко?
5. Вярно ли е, че през пролетта на 2008 г. (и след напускането на П. Митал) на ръководството на ПФК ЦСКА е обещано да се направи обща ревизия на всички клубове и да се установи истината по т.4, което беше основание за изчакване при плащането на сумите по ДДФЛ?
6. Вярно ли също това, че към месеците ноември-декември 2008 г. ПФК ЦСКА не е имала задължения към НАП, за което има съответните документи от Агенцията?

Отговорите на тези въпроси ще изяснят не само ситуацията около ПФК ЦСКА, но и общия проблем за данъците и футболните клубове.

Заедно с това си позволявам да направя следните предложения, които предишното правителство и БФС пренебрегнаха през 2007-2008 година:
Първо: Да се създаде специална Комисия за финансов надзор на българския футбол извън БФС, която да следи и контролира финансово-счетоводните документи на всички професионални клубове, както и да се произнася по спорни финансови проблеми.
Второ: Всички договори за трансфери на футболисти, вкл. комисионни, да минават през футболната централа - БФС, както е в други европейски страни.
Трето: Публично да се оповестяват за всеки клуб поотделно общия фонд работна заплата и пред комисията - конкретните заплати и премии като база за данъчно облагане.
Четвърто: На тази основа да се определят персоналните отговорности на длъжностните лица и състезатели. Решаването на тези въпроси и разкриването на истината за минали години ще бъде силен пример за цялото общество и стимул за финансовата дисциплина в България.

С уважение:

Александър Томов
/бивш вицепремиер на Р. България, бивш президент на ПФК ЦСКА/