Българските футболни национали U17 зарадваха всички у нас, след като се класираха на европейското първенство. Форумът ще се проведе от 16 май до 1 юни в Израел, а жребият ще бъде изтеглен на 6 април.
Всички момчета, част от отбора, както и треньорският щаб, воден от Йордан Петков, заслужават овации след триумфа, постигнат на елитния квалификационен кръг в Португалия.
 Вярно, че заради изваждането на Русия извадихме късмет, като в крайна сметка поради по-малко жълти картони спечелихме виза за Евро 2022. Това обаче в никакъв случай не помрачава успеха, защото Петков си върши отлично работа, а в отбора му има доста талантливи момчета, които ги чака добро бъдеще. Специалисти, следящи националите U17, твърдят, че нивото на игра е доста високо. Самият селекционер Йордан Петков даде интервю пред БЛИЦ.

-Г-н Петков, честито класиране! Къде ви заварваме в момента?
-Още сме в Португалия. Подготвяме се за завръщане на родна земя. Живот и здраве, довечера към 22 часа трябва да кацнем в София.

200 лв Начален Бонус Спорт!

-Късмет ли извадихме или напълно заслужено ли се класирахме. Вероятно истината е някъде по средата?
-Да, късметът ни споходи, но късметът винаги помага на добрите. Смея да твърдя, че класирането ни е напълно заслужено. Играхме силно, представихме се на доста добро ниво и в трите мача, изиграни в Португалия.

-Кои момчета бихте отличили?
-Всички. Всички до един. Аз не мога да ги деля. Ние сме едно цяло, а едно от основните ни оръжия е колективът.

-В състава ви има три момчета, които играят в чужбина – във Верона, в Каляри и в Шалке 04. Има разлика между тях и между тези, които са в български клубове.
-Не. Няма разлика.  Те са отлични футболисти, но и останалите – също. Вече ви казах – деление на наши и чужди не може да има. Нито на по-добри и по-малко добри.  

-Как се представихме в трите мача на португалска земя?
-Силно. Особено срещу домакините от Португалия. Поведохме, но накрая допуснахме обрат, което си е грешка на младостта, и отстъпихме с 1:2. Но знаете ли каква беше ситуацията преди мача – португалците бяха разбили преди това Финландия с 9:1. Имаше опасение как този резултат ще повлияе на нашите момчета. Е, за щастие, не им повлия зле. Не ти стъписа. Напротив. Максимално концентрирани бяха и играха  на висота. Малко не ни достигна поне за равенство. Срещу Финландия спечелихме с 1:0, но изпуснахме доста положения. С Ирландия пак поведохме, но пак имаше обрат както срещу Португалия. Този път с 2:0, за да завършим 2:2.

-Европейското първенство е след месец и половина?
-Да. Съвсем скоро е. Ние ще отидем там не като аутсайдери. Смело мога да го кажа. Нещо повече – имаме една голяма цел. Може да звучи безумно, но задачата ни е да се класираме за световното първенство за U17. За да я постигнем, трябва да завършим в топ 6 на европейското първенство. Така че, силно се надявам, че класирането ни за европейските финали е само началото на нещо хубаво, от което българският футбол имаше нужда. 

-Въпросът е дали целта постижима?
-Разбира се, че е постижима. Само да сме здрави и да няма контузии!
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ