Ивайло Йотов-Кемпеса е роден на 11 февруари 1970 г. Юноша е на „Левски“, в кариерата си е играл за Хасково, Литекс, Славия, Черно море, Локомотив (София),Спартак (Плевен), Академик (София), Септември (София), в Катар, Баларус и Гърция. От 2005 г. играе за националния полицейски тим, беше и негов селекционер. В момента работи в системата на МВР и е играещ старши треньор на отбора на СДВР. Под негово ръководство столичани станаха шампиони по плажен футбол за 2013 година. С него разговаряме след последния кръг на държавното първенство в Златни пясъци. Йотов имаше огромен принос за триумфа, след като заби и три гола, въпреки че влизаше за по пет минути в мачовете.

- Г-н Йотов, честита шампионска титла! Какво беше в основата на успеха?

- В основата бе отличният ни колектив. Успяхме да създадем силна сплав от опит и младост, което ни помогна да победим всичките си съперници. Турнирът в Златни пясъци беше тежък, конкуренцията – силна, но съм щастлив, че в крайна сметка накрая ликувахме ние. Отново повтарям, че спечелихме златните медали заради колектива. В отбора на СДВР той е важен, а не отделните единици. При нас няма звезди. Всички момчета играят на първо място за отбора, и след това за себе си.
- От представянето в кой мач от турнира сте най-доволен?
- Решителен за титлата беше сблъсъкът с ОДП-Враца. Това беше своеобразен финал. Знаехме, че спечелим ли победата, грабваме и златото. Щастлив съм, че момчетата изпълниха тактическите указания, раздадоха се на 100 процента и без остатък. Всички показаха силна воля и проявиха мъжество. Врачани също бяха достоен съперник.
- Вие държахте отбора в „строг“ лагерен режим. Може би и това ви помогна?
- Да, много строг (смее се). Режим, подобен на онзи, наложен от Димитър Пенев по време на вълшебното американско лято на 1994 г. Важното беше да се забавляваме, да си починем добре. Знаете колко напрегната е нашата професия. Имахме нужда от разтоварване. Благодаря на момчетата, че не ме подведоха. Явно на българския футболист му е необходим по-либерален режим. Тогава идват и успехите.
- Кого от вашите футболисти бихте отличили?
- Моят принцип на работа е никога да не поставям публично персонални оценки на играчите. Важен е отборът. Всички се представиха отлично.
- Как оценявате нивото на турнира?
- От година на година качеството на плажния футбол в Българиясе качва. Такава тенденция наблюдавахме и сега в Златни пясъци. Все повече млади хора се палят по тази атрактивна игра. Плажният футбол си има своите специфични особености. Виждате, че дори и на бивши отлични футболисти от близкото минало им е трудно бързо да се приспособят. Надявам се да има повече клубове по този спорт у нас, да има по-силна конкуренция. По този начин ще се повиши класата и на националия отбор. В света бийчсокърът е истинска религия. Бразилците и тук са богове. Наблюдавах ги в един демонстративен мач. Беше нещо фантастично. Те просто не оставяха топката да падне на пясъка. В Европа страшна сила са испанците, както и французите, водени от легендата Ерик Кантона. Е, всичко опира и до парите, до маркетинга и популяризацията. Ние все още сме далеч от тяхното ниво. С правилна организация и селекция обаче можем да се опитаме да ги догоним.
- Какво ви предстои като прояви от спортния календар до края на 2013 г?
- Вече мислите ми са насочени към републиканското първенство на голям терен. Турнирът ще бъде в Несебър. Започва на 23 септември и е с участието на 24 отбора от всички РДВР в страната./МИЛЕН ДИМИТРОВ/БЛИЦ