Треньорът на футзал шампиона Амиго Северозапад Делян Койчев даде интервю преди мачовете от Шампионската лига, на които София ще бъде домакин между 21 и 24 август в зала “Арена София”.

- Г-н Койчев, в какво настроение влиза Амиго Северозапад в предварителния кръг от квалификациите на Шампионската лига по футзал?
- Както всяка година, сме много развълнувани от предстоящите мачове и сме оптимисти, че ще може да прескочим този етап от надпреварата. Знаем, че няма да е никак лесно. Винаги в групата има поне един отбор, който е професионален – разполага с опит, със солиден бюджет. В този случай такъв е тимът на Минерва от Швейцария, чийто коефициент е много по-сериозен от нашия. Колкото до Фиорентино, той е съставен предимно от национали на Сан Марино, а ние наскоро играхме с нашия национален отбор срещу тяхната селекция, така че почти едни и същи футболисти на практика ще се срещнат отново. Тогава ние спечелихме с 4:1, така че имаме самочувствието, че вече веднъж сме ги побеждавали.

- Миналата година само по-лошата голова разлика стана причина да не продължите към основния етап на квалификациите. Какво научихте от мачовете тогава и какви поуки си извадихте цялостно от участието?
- Миналата година основната разлика беше, че най-добрият втори отбор също се класираше – на база по-добро голово съотношение. Ние завършихме с две попадения по-малко от най-добрия втори състав. Тогава 3-4 минути преди края на последния мач от групата срещу шведите от Йоребро резултатът беше 3:3 и на практика той ни устройваше, защото към онзи момент ние бяхме най-добрият втори от всички групи. Впоследствие обаче един полски отбор ни изпревари по този показател. Тази година няма това условие за най-добрия втори – сега трябва да се борим само и единствено за първата позиция. А в мача с шведите получихме червен картон и от 2:0 за нас позволихме да ни изравнят. Сега вече имаме повече опит и самочувствие, по-добре сработени сме като цяло. Надяваме се да сме по-подготвени и във физическо отношение.

- Миналото лято се изправихте срещу представители на Швеция, Израел и Австрия, а сега предстоят мачове с шампионите на Швейцария, Уелс и Сан Марино. Колко по-различни са тези футзал школи в сравнение с миналогодишните съперници?
- Конкретно уелският отбор са пълна загадка и енигма. Те са с най-нисък коефициент в групата, но това не означава, че просто ще излязат и ще загубят мачовете си. А и всички знаем какви са представителите на британската футболна школа и колко много се набляга на физиката при тях, колко силово играят. Както вече споменах, най-добре познаваме състава от Сан Марино. Те играят с много ниска защита, а в момента, в който някой им поведе в резултата, преминават към висока преса. Що се отнася до отбора на Минерва от Швейцария, те имат доста богат опит в Шампионската лига. Разполагат със страхотни футболисти от Португалия и Бразилия. Много добре са подготвени както физически, така и тактически. Очаквам с тях да се получи и най-здравата битка.

- Като стана дума за битка, кой е ключовият фактор, за да бъде спечелена тя – добрата физическа кондиция или желязна психика във важните моменти?
- Трудно е да се посочи само един фактор, защото успехът се дължи на съвкупност от различни елементи. Но за мен физическата подготовка, съчетана с тактиката, е от първостепенно значение. Някой път мач може да се реши само от едно заучено положение. Психическата нагласа, разбира се, също играе важна роля – понякога футболистите прегарят, разконцентрират се, ядосват се, допускат грешки...

- Как оценявате шансовете на Амиго да продължи към основния етап на квалификациите?
- Мисля, че ще бъде 50:50 между нас и отбора на Минерва от Швейцария. Ето защо се надявам тук в наша полза да бъде и домакинският фактор. Разбира се, в мачове на такова ниво винаги може да се получат и изненади.

- Миналата година по трибуните на зала “Арена София” имаше много хора, които да подкрепят Амиго на живо. Очаквате ли тазгодишните мачове да привлекат още повече публика?
-  Да, надявам се да дойдат много хора, които да се насладят на преживяването. Такива събития само може да популяризират нашия спорт. Използвам случая, за да призова и всички момчета, които тренират и играят мини футбол, също да бъдат в залата. На тези мачове те може да видят много неща – различни тактически и технически прийоми, които ще са им полезни и в мини футбола впоследствие. 

Пълна програма на квалификационния кръг в зала “Арена София”:

21 август, сряда:
15:30 ч. Минерва (Швей) – Футзал Кимру (Уелс)
18:30 ч. Фиорентино (СМ) – АМИГО СЕВЕРОЗАПАД 

22 август, четвъртък:
15:30 ч. Фиорентино (СМ) – Минерва (Швей)
18:30 ч. АМИГО СЕВЕРОЗАПАД – Футзал Кимру (Уелс)

24 август, събота:
11:00 ч. Футзал Кимру (Уелс) – Фиорентино (СМ)
13:15 ч. АМИГО СЕВЕРОЗАПАД – Минерва (Швей)