Лудогорец официално назначи чешкия специалист Павел Върба, с което той става едва третият чуждестранен наставник, който застава начело на разградския тим. Върба идва със самочувствието на треньор №1 на Чехия и на доказания евробоец Виктория (Пилзен), като вкарва тима три пъти в групите на Шампионската лига, каквато ще е задачата му и в Разград. Върба тепърва ще показва какво може, затова ще обърнем поглед назад, за да видим какво свършиха предишните двама чужди треньори в Разград.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Историята започва в средата на юни 2015 година, когато 39-годишният португалец Бруно Рибейро идва в Разград с щаба си, в който са още двама помощници, треньор на вратарите и двама кондиционни специалисти. Заменилият Георги Дерменджиев - Рибейро пристигна с препоръки от известни имена в треньорската професия, определили го като едно от най-обещаващите млади специалисти в Европа. Приятелството му с Жозе Моуриньо, с което той неведнъж се похвали, даде допълнителни надежди на разградчани.

Португалецът обаче се задържа само няколко месеца на поста и в началото на септември беше заменен от Едуард Ераносян. Спецът ще се запомни с ранното отпадане от предварителните кръгове на Шампионска лига (1:2 като гост и 0;1 у дома от молдовския Милсами) и загубата за Суперкупата на България от Черно море (0:1). В "А" група специалистът има победи над Черно море (3:2) и Левски (2:0), както и равенство 1:1 с Монтана.

Стигна се дотам, че от клуба се чудеха как да го разкарат, но не успяваха заради неустойка в договора в размер на 250 хиляди евро. Заради това обаче, че той не водеше тренировките през август, беше отстранен дисциплинарно.



БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Не така стояха нещата с другия чуждестранен треньор - Пауло Аутуори. Бразилецът подписа в началото на юни 2018 година, заемайки мястото на Димитър Димитров - Херо и на временния треньор Георги Дерменджиев. Специалистът беше приет с възторг от сънародниците си в Разград заради успехите му в Южна Америка, включващи два триумфа в континенталния трофей Копа Либертадорес - 1997 година със Сантос и 2005-а със Сао Пауло. 

Аутуори тръгна с успех за Суперкупата - 1:0 над Славия. Под ръководството на бразилеца тимът от Разград отпадна от квалификациите в Шампионската лига от Мол Види, но все пак влезе в групите на Лига Европа, където остана последен с 4 точки след Байер (Леверкузен), Цюрих и АЕК Ларнака.

В родното първенство бразилецът има нелош баланс - 9 победи, 2 равенства и 1 загуба. Последният му мач е на 20 октомври срещу Левски (2:1), като специалистът изтъкна лични мотиви за оставката си, показвайки съпричастност към спортния директор Методи Томанов, напуснал малко преди това. Критиките за работата на Аутоури може да обобщим с по-пасивната игра в атака, която опита да наложи и подобрената игра в отбрана, което обаче не му позволи да печели в Европа.

Сега наред е Върба. Чехът може да има по-скромна визитка от Аутуори, но постигнатото от него в Европа заслужава огромни аплодисменти. По-всичко личи, че новият треньор на Лудогорец има по-големи шансове от предишните двама чужденци и няма да е изненада, ако под негово ръководството полетът на "орлите" не само в България, но и в Европа продължи.