Легендата на българския футбол Трифон Иванов даде интервю за предаването „КОД Спорт“ на „ТВ+“. Предлагаме ви част от него, което беше публикувано в сайта на „Труд“. Интервюто е взето шест дни преди Туньо днес внезапно да ни напусне, покосен от инфаркт. Пълното изявление на железния бранител ще бъде излъчено в неделя по обяд.

- Защо винаги си бил голям критик на медиите?
- От време на време трябва да се казва. Аз съм си страдал много пъти. Казвам истината. А покрай майтапа се казва и истината. Хуморът ми е малко хаплив. Не се сърдя и мен, като ме ухапят някой път.

- Вярно ли е, че когато трябва да вземе важно решение, железният Трифон Иванов първо слуша сърцето си, после ума си, а накрая прави това, което каже жена му Валя?
- Ха-ха! Да се върнем в началото. Зад всеки успял мъж стои една жена. Познавам ви отдавна. И зад вас има жени, които диктуват нещата. Отвръщам на удара с удар.

- Казваш, че като футболист си пълнил достатъчно пъти страниците на вестниците, а сега искаш спокоен живот. Как минават дните ти?
- С работа. Рядко давам интервюта, не обичам шумотевица, да съм на пангара, да съм по вестниците и телевизиите. Нека по-спокойно.

- Чувстваш ли се улегнал на 50?
- Да. Всеки, който направи 50, започва да си дава равносметка. Това, което си направил досега, си е направено. Вече трябва да се гледа по-спокойно, по-уравновесено, по-забавено. Влизаме в рискова възраст.

- Известен си като като един от най-големите шегаджии. Кой е попадал най-често под "стрелите" ти?
- Няма такъв. В националния отбор имаше лоби на Стоичков, а друго - на Боби и Наско. Аз бях буфер между Ицо и тях. Някой път той не тренира, пък те питат защо не тренирал. И докато се разберем... Но винаги сме потушавали нещата. Не е хубаво да се излиза наяве. Но ето, Ицо казва, че го боли кракът и няма да тренира. Те веднага питат защо няма. Аз отговарях: "Оставете го сега!" И накрая го оставим Ицо да не тренира. Така минаваха по-нормално тренировките. Когато аз не съм тренирал, съм бил или контузен, или зает.

- Ще ти припомним едни изказвания. Легендарният Ги Ру ви взе в Оксер и каза: "Този е страховит защитник, всяко действие му е свързано с шпагат." А легендата на Бетис Хуан Мерино, с когото играехте заедно, твърди: "Когато видях Трифон за първи път, бях потресен. Приличаше на трапер, дошъл от дивото."
- За да отида в Бетис, ръка ми подаде Стоичков. Той тръгна от България, остави ми капитанската лента на ЦСКА и ми обеща да помогне. Казах му: "Муха, тръгваш, а не ми помагаш!" Отговори ми, че ще ми помогне. Спази си обещанието чрез Хосе Мария Мингея. Отидох за 6 месеца под наем в Бетис. Всичко останало как да коментирам? Така са виждали хората моята игра, такова впечатление съм създал.
Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, ТВ +