Датата 24 април 1924 години ще остане завинаги в аналите на българския клубен футбол. Преди точно един век във Велико Търново е създаден Етър. Старопрестолният град дава на играта у нас нейната царица, старата дама!

Отборът е основан след обединението на съществуващите вече под Царевец клубове – Слава, Феникс, Виктория и България. След много горещи спорове новият тим получава славянското име на река Янтра – Етър, което значи бързотечаща вода. За първи председател е избран Димитър Балтов. Той остава начело на клуба 2 години. Така започва славната история на ФК Етър Велико Търново.

Първият голям успех след създаването си отборът постига само 6 години по-късно, през 1930-та, когато става четвърти в първенството за Царската купа (тогава – с ранг на държавен шампионат). В периода 1946-1956 г. отбор с името Етър не съществува, тъй като практиката в този период е да се създават тимове на ведомствен принцип. Така във Велико Търново се появяват Ударник, Септември, Спартак, ДНА и Червено знаме. Етър възкръсва през 1957 г., когато се премахва ведомственият принцип за изграждането на отбори, изградено е ДФС и започва участието си от Б група.

След като в продължение на 34 г. от своето създаване отборът домакинства на Марно поле, Колодрума и на игрище „Спартак“, на 24 май 1958 г. тимът се мести на новоизградения стадион „Ивайло“.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Вторият голям успех идва през 1960 г., когато Етър достига до полуфинал за националната купа, след като на четвъртфиналите отстранява непобедимия тогава отбор на ЦДНА след триумф в София. През 1969 г. за първи път в историята си тимът влиза в А група и приема виолетовия цвят на екипите си. Датата 10 август 1969 г. също ще остане завинаги в историята на болярите, които играят първия си мач в елита – 1:1 срещу Академик Сф на „Ивайло“ пред 25 000 зрители. Тимът остава при майсторите до пролетта на 1975 г.

През сезон 1973/74 г. виолетовите записват най-високия си връх дотогава – 4-о място, и се класират за евротурнирите. За Купата на УЕФА отборът среща италианския гранд Интер, като завършва 0:0 във Велико Търново и губи с 0:3 в Милано. През 1979 г. болярите пак са в А група, изпадат, но от 1981 г. влизат отново и са в елита без прекъсване до 1998 г.

Това са годините на най-големите успехи на великотърновския клуб. През 1987 г. той печели групата си в летния турнир под егидата на УЕФА – Интертото. Две години по-късно болярите печелят трето място и се окичват с бронзовите медали. На следващата година повтарят постижението, а 1991 г. е златната в историята на тима. Етър със старши треньор Георги Василев става безапелационно шампион на България, като остава далеч зад себе си ЦСКА и Славия, а както се казва – Левски дори не е на картата в тази битка!

Сезон 1990/91 г. ще остане паметен в историята и със спечелването на първата и оказала се впоследствие и последна Купа на БФС. През есента в 1/16-финал за КЕШ Етър среща немския първенец Кайзерслаутерн и отпада след 1:1 у дома и 0:2 в Германия.

През следващите 2 години отборът заема четвърта позиция. През 1994 г. по време на паметното Световно първенство в САЩ, на което България става четвърта в света, най-много футболисти в националния тим са от Етър – Красимир Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Цанко Цветанов и Бончо Генчев. През 1998 г. Етър изпада в „Б” група, на следващата година – и в третия ешелон, а от 2003 г. представителният отбор престава да съществува.

През 2002 г. е основан Етър 1924, който още следващата година влиза във втория ешелон и в продължение на осем сезона неизменно играе в Б група. През 2012 г. тимът става първи и влиза в А група, но изпада във фалит и накрая не доиграва първенството.

На 17 юли 2013 г. е поредното възркъсване на болярите, които са като птицата Феникс, едно от имената на тимове при първото обединение 1924 г. Създаден е Етър Велико Търново, който след три сезона в Северозападната В група през 2016 г. завършва първи и влиза в професионалния футбол. Виолетовите стават безапелационен първенец и на Втора лига през сезона 2016/2017 година, като извоюват място в Първа лига. От 2017 г. насам в продължение на 4 сезона тимът бе постоянен член на елита, като през 2018/2019 г. стигна до седмото място и бараж за Лига Европа, който губи от Левски на „Герена“. През 2021 г. изпада във Втора лига, но само след две години отново се завръща в елита на родния футбол. За съжаление обаче танцът е кратък и навръх 100-годишнината си, болярите почти ще се простят с елитния си статут…Но както повелява традицията и историята – Етър пак ще възркъсне, защото играта у нас се нуждае от своята търновска царица!
Текст: „Тема Спорт“