“Ботев” (Враца) и ЦСКА завършиха наравно 2:2 в мач от 12-ия кръг на “А” група, който се игра на стадион “Христо Ботев” пред около 8000 зрители. След грешната стъпка “червените” изпуснаха върха, на който еднолично остава Лудогорец с 31 точки. ЦСКА е на второ място с 29, трети е Черноморец с 26. “Ботев” (Враца) записа четвърти мач без загуба и се изравни с Берое на 12-ото място с по 10 точки.

На мача присъства един от собствениците на “армейците” Димитър Борисов, който беше заедно с Драголюб Симонович и бившият нападател на ЦСКА Генади Симеонов. Домакините поведоха с 1:0 след гол на Коконов, гостите обърнаха до 2:1 след попадения на Петър Стоянов и автогол на Мартин Ковачев. Бранимир Костадинов донесе точката за врачани след гол за 2:2. Жуниор Мораес се превърна в грешник за “червените”, след като пропусна дузпа в 76-ата минута.

Треньорът на ЦСКА Димитър Пенев заложи на традиционния състав, без Спас Делев, който остана извън групата заради проблеми със зъбите. В защита при отсъствието на Иван Бандаловски отдясно игра Петър Стоянов, в центъра излязоха Крачунов и Костадин Стоянов, а отляво Адемар. Тодор Янчев и Галчев бяха титуляри в средата на терена, а четиримата офанзивни футболисти бяха Нелсън, Платини, Зику и Жуниор Мораес. Наставникът на домакините от Враца Пламен Николов пусна само един в атака – Бранимир Костадинов, който беше подпомаган от Иван Коконов.

И двата отбора предложиха бърз и динамичен футбол, с много атаки и положения и хубави удари. На моменти твърдият терен създаваше неприятности на играчите, които допускаха грешки. В 9-ата минута Жуниор Мораес отправи опасен шут, но топката мина покрай вратата. Именно бразилецът беше най-активният в “червената” атака, пробваше далечни шутове и повечето затрудниха вратаря на “Ботев” Веселин Цветковски. Стражът на домакините се превърна в герой, след като спаси поне 4-5 чисти голови положения за гостите. През първата част за ЦСКА се загуби Янис Зику, който почти с нищо не помогна на тима. В 17-ата минута “Ботев” (Враца) поведе с 1:0 след груба грешка на Костадин Стоянов. След дълъг пас в половината на гостите бранителят се подхлъзна, топката продължи към останалия сам в наказателното поле Иван Коконов, който с лекота преодоля Райс Мболи. През целия двубой Костадин Стоянов и Пламен Крачунов играха слабо и направиха много грешки. Адемар също не беше на ниво и не успя да се справи с офанзивния футболист на домакините Иван Коконов.

В 18-ата минута Грегъри Нелсън пропусна от малък ъгъл, а две минути след това Жуниор Мораес нацели гредата след мощен шут. В 21-ата минута ЦСКА изравни след гол на защитника Петър Стоянов. Борис Галчев изпълни корнер по земя, топката стигна до Стоянов на границата на наказателното поле, откъдето с фалцов удар я прати във вратата. Попадението много напомня на това на Валентин Илиев срещу Ливърпул на “Анфилд”. Разликата беше, че Вальо засече подаването вътре в наказателното поле, а Петър Стоянов беше на границата. В 28-ата минута Коконов беше оставен сам в наказателното поле, стреля, но Мболи улови на педя преди топката да мине голлинията. При центрирането Крачунов и Костадин Стоянов ги нямаше, а и Адемар не прецени ситуацията. В 35-ата минута Жуниор Мораес направи много груб фаул срещу Николов и получи жълт картон. Претенциите на домакините бяха за директен червен картон, тъй като нарушението наистина беше грубо, с двата крака в гръб срещу противника. В 40-ата минута при една от малкото грешки на вратаря на “Ботев” Цветковски ЦСКА можеше да поведе, но Тодор Янчев и Нелсън не успяха да уцелят вратата при отсъствието на стража.

В последната минута на първото полувреме “червените” стигнаха до 2:1. След центриране в наказателното поле на домакините Виктор Дениран игра с глава и излъга вратаря, топката тръгна към голлинията, където Мартин Ковачев опита да я изчисти, но с мощен шут я вкара в собствената си врата.

Второто полувреме продължи на много високо темпо, домакините демонстрираха дух и изравниха още в 48-ата минута. Иван Коконов за пореден път развинти Адемар, центрира в наказателното поле, където Бранимир Костадинов беше оставен сам и без проблеми реализира за 2:2. Последва отменен гол на ЦСКА заради засада на Пламен Крачунов. Костадин Стоянов насочи топката с глава към голлинията, но Крачунов я довкара и това даде повод на страничният рефер да вдигне флага за засада. Гостите натиснаха и обсипаха с удари вратата на “Ботев”, но героят в мача Веселин Цветковски спаси всичко и отчая нападателите в червено. В 65-ата минута стражът улови удар на Жуниор Мораес. Три минути след това Тодор Янчев остана сам срещу вратаря, който отново се справи.

В 71-ата минута Зику от воле на метри пред голлинията почти ликуваше, но Веселин Цветковски акробатично спаси. Върхът на геройството на вратаря на “Ботев” дойде в 76-ата минута, когато спаси и дузпа, изпълнена от Жуниор Мораес. Реферът Христо Ристосков отсъди 11-метровия наказателен удар за фаул срещу Жуниор Мораес. До края на двубоя Димитър Пенев пусна Александър Якимов, но той игра около пет минути и с нищо не помогна на тима. Пламен Николов пусна втори чист нападател за “Ботев” в лицето на Ивайло Данчев, който освежи атаката.

Двубоят по минути тук

"БОТЕВ" (ВРАЦА) - ЦСКА 2:2
1:0 Иван Коконов (17), 1:1 Петър Стоянов (21), 1:2 Мартин Ковачев (45-автогол), 2:2 Бранимир Костадинов (48)

3_4.JPG
“Ботев” (Враца):
33.Веселин Цветковски, 22.Руслан Куанг, 4.Росен Ванков, 16.Мартин Ковачев, 18.Виктор Дениран, 19.Николай Христов (46 - Симеон Мечев), 6.Тихомир Найденов, 4.Николай Николов, 8.Светослав Валериев, 17.Иван Коконов (62 - Ивайло Данчев), 10.Бранимир Костадинов (89 - Жозе Ненем)
Резерви: 1.Христо Митов, 23.Димитър Ценовски, 9.Ивайло Данчев, 28.Светлин Симеонов, 7.Симеон Мечев, 11.Кирил Динчев, 30.Ненем


cska_logo.JPG
ЦСКА:
92.Райс Мболи, 3.Адемар, 6.Костадин Стоянов, 66.Пламен Крачунов, 22.Петър Стоянов, 5.Тодор Янчев,  18.Борис Галчев, 29.Грегъри Нелсън (59 - Станислав Костов), 9.Мишел Платини (83 - Александър Якимов), 10.Жуниор Мораес,  27.Янис Зику
Резерви: 12.Иван Караджов, 2.Павел Виданов, 8.Румен Трифонов, 14.Станислав Костов, 15.Станко Йовчев, 16.Александър Якимов, 25.Ангел Грънчов



Стадион: "Христо Ботев", Враца - 8000 зрители
Съдия: Христо Ристосков
Жълти картони: Мартин Ковачев, Ивайло Данчев, Николай Николов ("Ботев" Враца); Борис Галчев, Жуниор Мораес, Пламен Крачунов, Адемар (ЦСКА)