ЦСКА е най-облагодетелстван от българските отбори, класирали се за квалификационните кръгове на Лига Европа. Коефициентът на "армейците" - 9,125, е достатъчен, за да може да бъдат поставени във втория и третия квалификационен кръг. Както е известно, вчера най-успелият български клуб финишира втори в "А" група, благодарение на което ще започне по-късно участието си в евротурнирите и прескача първия квалификационен кръг. Възможни съперници на ЦСКА на старта са носителят на купата на Шотландия Сейнт Джонстън и финалистът Абърдийн, Интер Баку, Кошице, Вадуц, Бангор Сити, МиПа-47, Зимбру и др.

Третият Литекс и финалистът за Купата на България "Ботев" (Пловдив) стартират от първия квалификационен кръг. В него те са поставени. Ловчанлии имат коефициент - 7,625, с който ще бъдат поставени в първи и втори квалификационен кръг на Лига Европа. Ако стигнат до трети квалификационен кръг, "оранжевите" ще минат в урната на непоставените.

"Ботев" (Пловдив) е с коефициент - 4,125 и е поставен в първия квалификационен кръг. За съжаление още във втория квалификационен кръг "канарчетата" преминават в урната на непоставените отбори.

Противници в първия кръг на Литекс и "Ботев" могат да бъдат - Крусейдърс Белфаст, Слиема Уондърърс, Астана, където играе Атанас Курдов, Дери Сити, Сантос Тарту, ИФ Фуглафьордур и други. В следващата фаза, където "канарчетата" са непоставени, личат имената на Апоел (Тел Авив), Розенборг, Динамо (Букурещ), Молде, АИК Стокхолм, Войводина (Нови Сад), Динамо (Минск), ИФК Гьотеборг и др. Сред тях са именно ЦСКА и Литекс.

В третия квалификационен кръг най-голям шанс да бъде поставен логично има ЦСКА заради коефициента 9,125. Тук обаче трябват доста сметки. Има отбори, които са с по-висок коефециент от този на "червените" и при достигане на тази фаза, ще заемат мястото в урната на поставените.

Тепърва обаче ще стават ясни всички поставени и непоставени отбори. Все още има първенства, които не са завършили. Плейофът за влизане в групите ще бъде съставен от 25 отбора, преминали 3-ия кръг, както и 15 тима, отпаднали на същата фаза от Шампионската лига. В тази бройка не влизат съставите, които започват турнира направо кръг преди групите на Лига Европа.

Участниците ни в Лига Европа
ЦСКА - коефициент 9,125, прескача първи квалификационен кръг, поставен във втори квалификационен
Литекс - коефициент 7,625, поставен в първи и втори квалификационен кръг
"Ботев" Пловдив - коефициент 4,125, поставен в първи квалификационен кръг, непоставен във втори квалификационен кръг