ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Отпадането на ЦСКА от румънския Сепси във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите означава, че „армейците“ записаха най-слабото представяне в евротурнирите през своята 75-годишна история.

От дебюта си в надпреварите под егидата на УЕФА през 1956 г., „червените“ никога не бяха отпадали от първия си съперник с общ резултат 0:6 след две загуби и без отбелязан гол.

До момента ЦСКА имаше три случая, в които е елиминиран без да се разпише във вратата на противник. Тогава съперникът е по-именит, а общият резултат е по-почетен.

През 1974/75 „армейците“ отпадат в КНК от Динамо (Киев) след две загуби с по 0:1. Две години по-късно са елиминирани в КЕШ от Сент Етиен след 0:0 и 0:1. През сезон 1987/88 ЦСКА губи два пъти от Байерн – 0:4 и 0:1, в най-престижния евротурнир.

ЦСКА за втори път в историята си отпада от Европа с общ резултат 0:6. Това става през 2003 г. след две поражения с по 0:3 от Галатасарай в квалификациите за Шампионската лига. В предишния кръг обаче е елиминиран арменският Пюник (Ереван).

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Исторически най-голямата разлика в общия резултат при отпадане на „армейците“ в евротурнирите е записана през 1990 г. Тогава Байерн бие „червените“ с 4:0 в Мюнхен и с 3:0 в София във втория кръг на КЕШ. Преди това обаче „червените“ са преминали през исландския КА Акурейри, за да стигнат до битките с баварците.

В статистиката има и друго отпадане на ЦСКА със седем гола разлика – през 1994 г. от Ювентус след загуби с 0:3 и 1:5 в купата на УЕФА. Първият резултат обаче е служебен, заради нередовна картотека на Петър Михтарски. Иначе „армейците“ печелят с 3:2 въпросния мач, но след това идва наказанието. Преди да бъде елиминиран от „Старата госпожа“ ЦСКА също успява да премине през един съперник, след като надвива с 3:0 Арарат (Ереван) у дома и прави 0:0 като гост в Армения.

Иначе „червените“ за пети път губят с 0:4 мач от евротурнирите. Предишните четири са срещу германски съперници. Три пъти от Байерн (1981/82, 1987/88 и 1990/91) и веднъж от Хамбургер (1984/85). „Армейците“ за 18 път в своята история записаха поражения и в двата си мача срещу един отбор в елиминации от евротурнирите. Преди срещите със Сепси това се е случвало срещу Челси, Аякс, Динамо (Киев), Ливърпул, Рома, Хамбургер (2 пъти), Байерн (2 пъти), Барселона, Марсилия, Бенфика, Ювентус (служебна загуба в първия двубой), Атлетико (Мадрид), Галатасарай и ФК Копенхаген.

Еfbet Лига - сезон 2023/2024
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!