ЦСКА подготвя удар по Омар Косоко и Литекс. Бенинецът записа първи, макар и неофициален, мач за “оранжевите” при загубата им с 0:2 от Берое вчера. БЛИЦ припомня, че договорът на Косоко с “червените” все още не изтекъл, въпреки че той напусна ЦСКА по-рано.
 
Според футболните правилниците Омар е в правото си да подписва контракт с друг клуб, който обаче в случая влиза в сила от 1 юли. Тук проблем няма. При това положение обаче до края на този период, т.е. до края на месец юни, Косоко не може да тренира, камо ли да участва в контроли за новия си отбор без изричното разрешение на предишния си тим. И ето тук е грешката – че Омар игра за ловчанлии вчера.
 
БЛИЦ припомня, че подобен бе случаят с Маркиньос. Бразилецът, чийто договор с Локомотив (София) още не е изтекъл, подписа с ЦСКА през април с начало на контракта 1 юли. Впоследствие “червените” поискаха разрешение от “Надежда” халфът да тренира с тях през юни и да участва в контролите. Локомотив издаде нужния документ и така Маркиньос започна подготовка с ЦСКА. При Косоко обаче няма такъв документ, а вчерашното му участие в мача с Берое си бе класически автогол.
 
Очаква се още утре ЦСКА да изпрати жалба до ФИФА, подплатена със снимки и видеоматериал от двубоя Литекс – Берое, в който Омар е на терена.
 
Какво ще бъдат последствията? Със сигурност правата на Косоко няма да бъдат спрени. Предстоят обаче финансови санкции и за футболиста, и за ловешкия клуб, като тези за Литекс се очаква да бъдат далеч по-малки. От цялата история най-много ще пострада Омар. Най-малкото, с което той ще се размине, е да остане без неполучените си три заплати, заради което се канеше да заведе дело срещу ЦСКА.