ЦСКА победи Сливен с 2:0 в мач от 20-ия кръг на “А” група. Двубоят се игра на Националния стадион “Васил Левски”. Двете попадения бяха на Спас Делев, който вече има 10 от началото на сезона в първенството. “Армейците” събраха 38 точки и остават на трето място, на три точки от втория “Левски”, който в събота играе с Видима-Раковски. Лидер е Литекс с 49 точки, който също в събота гостува на Академик в София. Сливен остана на 14-а позиция с 16 точки. Следващата среща на “червените” е във вторник – срещу Черно море в 1/4-финал за Купата на България.

За първи път от началото на пролетния дял от сезона титуляр за ЦСКА излезе Емил Гъргоров. Той си партнираше с Тодор Янчев в центъра на халфовата линия. Треньорът Милен Радуканов заложи на офанзивна схема. В атака бяха Шеридън и Спас Делев, по двете крила Александър Тонев и Нелсън, а Бадема им помагаше от вътрешността на полузащитата. В отбрана започнаха познатите четирима – Иван Бандаловки, Апостол Попов, Костадин Стоянов и Румен Трифонов. Две минути преди края на двубоя като резерва се появи юношата на ЦСКА Станко Йовчев, който се върна през зимата в отбора.

В състава на гостите играха млади момчета, предимно от школата на Сливен. Футболистите на Димчо Ненов не успяха да се противопоставят на далеч по-класния си съперник, но все пак показаха желание и на моменти добри качества.

Още в 8-ата минута Спас Делев реализира за 1:0 в полза на ЦСКА. Гъргоров изведе по перфектен начин нападателя зад защитата на Сливен, Делев овладя и сам срещу вратаря нямаше проблеми да вкара. След попадението домакините създадоха много положения, но ги пропиляха с лека ръка. Футболистите на Милен Радуканов не играха на пълни обороти и запазиха сили за следващите важни мачове. В 22-ата минута Тонев стреля опасно от наказателното поле, но след рикошет топката мина на сантиметри покрай левия страничен стълб.

В следващите минути натискът на ЦСКА се засили и футболистите изпълниха четири поредни корнера, като едва при последния имаше реална опасност за попадение. Костадин Стоянов овладя и шутира, но вратарят Караманов изби. През първото полувреме направи впечатление добрата игра на “червените” по двата фланга. Еднакво дейни бяха Тонев и Нелсън, а Спас Делев се бореше за всяка топка в предни позиции. В 26-ата минута Дилян Колев от Сливен опита да застраши вратаря на ЦСКА Иван Караджов, като това бе едно от малкото опасни положения за гостите.

В 29-ата минута Шеридън би с глава отблизо, но пропусна. Три минути след това домакините вкараха за 2:0. При попадението обаче имаше засада на Спас Делев. Гъргоров центрира от пряк свободен удар отдясно, Шеридън надскочи всички и с глава продължи назад към Делев, който обаче бе няколко метра в засада и с глава прати топката във вратата на Сливен. В 35-ата минута отново Делев влезе остро в наказателното поле, но вместо да бие, върна назад към Тонев, след което защитник пресече паса. Три минути след това отново Делев би с глава след центриране на Бандаловски.

През второто полувреме футболистите на ЦСКА още повече намалиха темпото. В 59-ата минута Делев би от пряк свободен удар, а топката закачи горната греда. Милен Радуканов извади голмайстора и пусна на негово място Галчев. Халфът заигра с Тодор Янчев в средата на халфовата линия, а Гъргоров мина зад Шеридън. След няколко минути и Бадема напусна, а на терена се появи Четин Садула. Той заигра като дясно крило, а Тонев влезе да помага на Шеридън в атака. В 76-ата минута Садула направи пропуск, като от границата на малкото наказателно поле прати топката над вратата. В 81-ата минута Нелсън проби отдясно в наказателното поле и шутира мощно, но вратарят на Сливен Караманов изби. Две минути преди края на двубоя юношата на ЦСКА Станко Йовчев се появи в игра на мястото на Шеридън. В добавеното време Александър Тонев уцели гредата след диагонален удар отляво в наказателното поле./БЛИЦ

Мачът по минути тук

ЦСКА - СЛИВЕН 2:0
1:0 Спас Делев (8), 2:0 Спас Делев (31)

cska_logo.JPG 
ЦСКА:
12.Иван Караджов, 11.Иван Бандаловски, 4.Костадин Стоянов, 19.Апостол Попов, 8.Румен Трифонов, 5.Тодор Янчев, 23.Емил Гъргоров (67 - Четин Садула), 24.Александър Тонев, 29.Грегъри Нелсън, 7.Спас Делев (65 - Борис Галчев), 26.Килиън Шеридън (88 - Станко Йовчев)
Резерви: 88.Благой Макенджиев, 17.Четин Садула, 18.Борис Галчев, 21.Коста Янев, 22.Петър Стоянов, 27.Станко Йовчев, 30. ФАбрицио Грило


sliven.jpg
Сливен:
12.Евгени Караманов, 20.Мартин Цирков, 18.Стоян Георгиев, 19.Андрей Стоев, 6.Милчо Макенджиев, 17.Дилян Колев, 10.Валентин Веселинов, 3.Християн Попов, 11.Веселин Марчев (46 - Ивайло Петров), 7.Димо Бакалов (51 - Марко Илич), 16.Стоян Стефанов (76 - Недялков)
Резерви: 1.Георги Георгиев, 9.Марко Илич, 23.Пламен Димитров, 26.Георги Недялков, 8.Милен Митев, 27.Георги Хашев, 21.Ивайло Петров

Стадион: "Васил Левски"
Съдия: Георги Димитров
Жълти картони: Александър Тонев (ЦСКА); Мартин Цирков, Димо Бакалов, Стоян Стефанов (Сливен)