Ръководството на ЦСКА стартира мощна офанзива да спаси лиценза за евротурнирите, след като УЕФА излезе с официално становище. В момента “червените” търсят среща с всичките си кредитори и им предлагат договори за разсрочване на задължения, научи БЛИЦ.

Според сега действащият регламент на УЕФА всеки борч, за който има подписан погасителен план с падеж след датата на лицензирането, не оказва влияние върху лиценза. Точно по този начин на “Армията” оцеляваха в последните години и сега правят нов опит да отложат плащанията.

Целта е до 30 септември ЦСКА да има подписани договори с повечето си кредитори. След тази дата клубът ще трябва да изпрати в УЕФА документи за актуалното си финансово състояние, а крайното решение на Евроцентралата ще излезе около 16 октомври. Всъщност комисията на УЕФА, която преди две седмици инспектира “Българска армия”, беше да се запознае с дълговете на клуба. Тя е излязла със съответните предписания, а сега “червените” трябва да платят или да разсрочат всички задължения описани от хората на евроцентралата и да изпратят документите, че са уредили взаимоотношенията си.

Най-големият кредитор на ЦСКА в момента се оказва държавата. Дългът към НАП е за близо 4,7 милиона лева, а в последните три години “Титан” сключваше договори за разсрочване, които впоследствие не изпълняваше. В момента босовете на клуба отново водят разговори с агенцията по приходите, за да получат поредното “разрешение да платят друг път”.

“Отношенията ни с ЦСКА са данъчна тайна и не можем да ги коментираме”, обявиха от НАП пред БЛИЦ на въпрос дали държавата отново ще се откаже от близо 5 млн. лева.

Другият голям дълг на “червените” е към Черноморец за Мишел Платини. Бургазлии претендират за 260 000 евро и със сигурност няма да се съгласят на ново разсрочване. Изпълнителният директор на клуба Пламен Киряков вече обяви, че ще поиска “червените” да бъдат обявени в несъстоятелност.

Най-малки спънки за лиценза се очакват от бившите и настоящи служители на клуба. Според данните, изнесени от “ЦСКА Възраждане”, дълговете към персонала са почти 2 млн. лева. Повечето от служителите на клуба не са получавали заплати от 4 месеца. Те обаче почти сигурно ще приемат по една-две заплати и ще подпишат анекс за разсрочване на останалата част от сумата, така че това перо едва ли ще вкара “Титан” в големи разходи.

Така реално мисията по спасяването на лиценза не е невъзможна, но реално всичко зависи от поведението на НАП, защото другите суми са по-лесни за покриване.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ