Ръководството на ЦСКА официално представи проекта си за нов стадион на специална пресконференция. Евентуалният бъдещ спортен център на "армейците" няма да излиза дори и 10 сантиметра от границите на настоящия. Това обещаха изпълнителният директор на клуба Венци Живков и представителят на фирма "София Билд" Мартин Атанасов.

В последните дни се разрази истинска сага около проекта на ЦСКА за нов стадион в Борисовата градина. "Армейците" се оплакаха, че не получават разрешение за реализиране на идеята си, а в същото време министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков обяви, че никой от "червените" не му е представял нужните документи. Тръгнаха слухове, че ЦСКА иска одобрение на проекта, за да може собствениците от "Титан" да изградят МОЛ в Борисовата градина.

"Новият стадион ще бъде без МОЛ. Няма да излезем дори и 10 сантиметра от границите на сегашния комплекс. Тази сутрин бяхме при г-н Нейков. Срещата протече делово. Договорихме се за сроковете за изплащането на дълга ни. Всичко е наред, сега чакаме реакция от тяхна страна", заяви изпълнителният директор на ЦСКА Венци Живков.

“Хотел обаче ще има. Той ще бъде създаден за полза от фенове или отбори, които ще играят на този стадион. Голямо съоръжение вкарва доста интересни мачове и може да се очаква доста хубави отбори, които идват. Те трябва да имат къде да отседнат и ние ще посрещнем тази нужда. Искаме да добавим спортни зали и спортна клиника, както и СПА съоръжения. Не повече от 5-6% ще са търговски площи от цялото застрояване. Паркингът ще развива нуждите на парка и центъра. Ще има 1000 паркоместа, но много малка част ще обслужват самия стадион или събитията в него, а по-голяма част ще обслужват самия парк. Проектът трябва да бъде екологичен и устойчив”, добави още Георги Киров, който е директор инвестиции и корпоративни консултантски услуги в “Colliers International”, компанията главен акционер в проекта.

"Това ще бъде първият стадион в България, който ще отговаря на категория елит според изискванията на УЕФА. Съоръжението ще е с капацитет 30 000 места. "Българска армия" в този вид не може да продължава да съществува. Ще бъдат спазени абсолютно всички изисквания, за да не се влиза в конфликт с естествената среда на Борисовата градина", заяви Мартин Атанасов от "София Билд".
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ