Лидерът ЦСКА и вторият в класирането Берое се срещата днес от 19:30 часа в пряк спор за първото място в "А" група. Преди двубоя в Стара Загора "армейците" имат 20 точки, с 2 повече от противника. Петър Хубчев и футболистите му са амбицирани да постигнат първи успех над ЦСКА от 24 години насам. За последно старозагорци ликуват срещу "армейците" на собствен терен 1990 година - 1:0. Ако Берое съумее да сложи край на негативната серия, ще излезе начело в класирането с точка пред "червените".

Като треньор Хубчев никога досега не е побеждавал ЦСКА, няма и успех над Стойчо Младенов в дуелите им до момента в официални мачове. Екзекутора на Ливърпул има 2 успеха срещу героя от САЩ`94, а днес преследва трети.

Двата отбора стартираха силно в новото първенство, но само преди дни ЦСКА се изложи, отпадайки от Купата на България след поражението с 1:2 в Монтана. За Берое това е удачен момент най-после да ликува над "армейците". Избраниците на Хубчев смятат да се възползват от лекия смут, настанал при лидера в "А" група след слабия му мач на "Огоста".
   
Напоследък Берое показва отлична игра, а за разлика от съперника си не допусна загуба от шампиона Лудогорец след 1:1, и то в Разград. Заралии са в серия от 6 мача без поражение в елита, след като Литекс ги излъга с късен обрат за 2:1 в Ловеч на 3 август. Оттогава насетне Берое мачка всичко по пътя си в "А" група - 5 победи и 1 равенство, при 15:2 голова разлика. Сред "жертвите" беше "Левски" (2:1), а за Купата бе отстранен Бургас (1:0).

Хубчев и Младенов нямат кадрови проблеми преди сблъсъка. След изтърпяно наказание за ЦСКА се завръща опорният халф Стивън Сънди. Опитните защитници Валентин Илиев и Александър Тунчев пък вече са излекувани от травмите си и се очаква да започнат от първата минута под Аязмото.

Интригуващият мач днес е поверен на Ивайло Стоянов, а по трибуните на стадион "Берое" се чакат около 10 хиляди зрители.


БЕРОЕ - ЦСКА

Днес от 19:30 часа
Стара Загора, ст. "Берое"
Съдия: Ивайло Стоянов
Пряко по Диема


БЕРОЕ: Благой Макенджиев, Атанас Зехиров, Веселин Пенев, Иво Иванов, Владимир Зафиров, Елиаш Да Силва, Игор Джоман, Георги Костадинов, Салим Керкар, Венцислав Христов, Жуниор Мапуку
Треньор: Петър Хубчев

ЦСКА: Якуб Дивиш, Апостол Попов, Александър Тунчев, Валентин Илиев, Тончи Кукоч, Стивън Сънди, Маркиньос, Жуан Фелипе, Тони Силва, Антон Карачанаков, Серджиу Буш
Треньор: Стойчо Младенов

Баланс:
93 мача, 9 победи за Берое, 20 равенства, 64 победи за ЦСКА, г.р. 78:223

 
Любопитни факти за мачовете между Берое и ЦСКА:
* Равносметката от последните 10 срещи между двата отбора в Стара Загора е 8 победи за „червените“ и 2 равенства.

* Резултатът от дуелите като наставници на отбори от "А" група Хубчев - Младенов е 2 победи за Екзекутора на Ливърпул и едно равенство.

* Берое няма победа на свой терен срещу ЦСКА вече 24 години - за последно 1:0 на 18 август 1990 г.

* Най-често срещаните резултати в Cтара Загора между двата съперника са 1:0 - 8 пъти (2 за заралии и 6 за "армейците"), 2:0 - 7 пъти (2 за Берое и 5 за ЦСКА).

* Най-много голове - 7, за Берое в мачовете с ЦСКА в Стара Загора е отбелязал Петър Жеков. Следват: Петко Петков - 5 и Васил Драголов - 4.

* За ЦСКА най-резултатни в Стара Загора са били Иван Колев, Н. Цанев, Д. Якимов и Ив. Киров с по 3 гола.

* ЦСКА има 2 служебни победи над Берое: през 1970 година заради скандалното изхвърляне на старозагорци от "А" група (след равенството 1:1 срещу "Левски") и през 2001 година в мач, който не се състоя (обвинения за нанесен побой над гл. съдия Светозар Маринов от Русе преди мача между двата тима).

* Една среща се игра при закрити врати на стадион "Берое" на 22 април 2007 година поради наказание на домакините.

* В полза на Берое са отсъдени 3 дузпи, като са реализирани 2 (от Т. Ботев и Хр. Янев), а една е пропусната от К. Щерев.

* В полза на ЦСКА са отсъдени 3 дузпи, които са превърнати в голове от Ив. Ранков, Д. Якимов и Ив. Киров.

* Автор на единствения хеттрик в мачовете между двата тима е Петър Жеков (като състезател на Берое) в двубоя, завършил 5:4 за старозагорци на 27 юни 1964 година.

* Ненадминатият голмайстор на България Петър Жеков е вкарвал голове и за двата отбора в Стара Загора.

* В 10 кръг двата отбора не са играли за първенство в града на липите.

* През септември Берое и ЦСКА са играли в Стара Загора 6 пъти, като равносметката е една победа за заралии през 1967 година, едно равенство през 1983 година и 4 победи за "армейците" през 1981, 1984, 2004 и 2011 година.

* На датата 28 септември Берое е играл 3 мача за първенство, в които е постигнал 2 победи и едно равенство.

* Автор на най-бързия гол е Д. Хараланов от ЦСКА в първата минута на 2 септември 1967 година при победата на Берое с 4:3 над армейците.

* В последната минута са реализирани 2 гола от състезатели на ЦСКА: Асп. Никодимов и Пл. Крачунов.

* В полза на Берое е отбелязан един автогол от Ив. Василев (ЦСКА), а за армейците са отбелязани 2 автогола от един и същ състезател -Борис Станоев (Берое).

* Димитър Якимов-Митата отбелязва гол № 800 за ЦСКА в 70-ата минута на 17 юли 1965 година при победата на червените с 3:2.

* Сегашният помощник-треньор на Берое Пламен Липенски отбелязва победния гол за заралии в 44-ата минута на 29 март 1981 година при победата на старозагорци с 2:1 (1:0 Г. Стоянов - 17 мин., 1:1 Цв. Йончев-31 мин., 2:1 Пл. Липенски - 44 мин.) над силния тим на ЦСКА.

* Под ръководството на Иван Танев Берое бие ЦСКА в 2 поредни първенства у дома - с 3:2 през 1979/80 година и с 2:1 през 1980/81 година.

* Срещата под "Аязмото" ще е под № 93 в „А“ група за главния арбитър Ивайло Стоянов.

* Той е свирил на Берое 12 мача, като равносметката е: 6 победи, 3 равенства и 3 загуби.

* Арбитърът от Петрич е ръководил 17 срещи на армейците, в които те имат 8 победи, 2 равенства и 7 загуби.

* Балансът на Стойчо Младенов (като наставник на "червените") срещу Берое е: 6 срещи, от които 5 победи и едно равенство.

* Статистиката е на колегите от "Тема спорт".

Купа на България - сезон 2014/2015
 
"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите