Намерението на президента на БФС Борислав Михайлов да спре ТВ излъчването на чужди мачове, за да пуска "А" група, е чудовищна глупост. Казва го УЕФА. В нейния правилник това се води като дискриминация и е забранено. Боби е в Изпълкома на УЕФА, но не е прочел правилника за блокираните часове и мисли, че може да го наруши. В него пише, че в събота или неделя може да има два часа и половина, в които да не се излъчва абсолютно никакъв футбол. Но никакъв - нито вътрешен, нито международен. За да може хората да отидат на стадионите, вместо да висят пред телевизора. Няма начин обаче да пуснеш "А" група, а да забраниш Висшата лига на Англия, гласи същият правилник. Ако ще излъчваш български футбол, по същото време може да вървят всякакви мачове от чужбина.

Според Чл.48 т.2 "Асоциациите членки нямат право да дискриминират футбола от други страни и този правилник се прилага с еднаква сила към вътрешните и чуждестранните мачове". Казано иначе, или не се дава в ефир нищо, или се пускат всички мачове, а зрителите сами си преценяват какво да следят.

КАК Е В ЧУЖБИНА
Само в 12 страни от Европа е имало блокирани часове през последния сезон според УЕФА

АНГЛИЯ: Всяка събота блокираното време е от 14:45 до 17:15 часа. В тези часове Скай Спортс не излъчва мачове на територията на цялата страна с изключение на финали за купата на Англия и купата на Шотландия. Това обаче създава сив пазар, мачове се гледат по канали, излъчващи от чужбина чрез сателит. В момента в ЕС се гледа дело срещу кръчма в Нюкасъл, в която в блокираните часове е бил пуснат мач от Висшата лига чрез сателитно прихващане от гръцки канал.

АВСТРИЯ: Блокираните часове са от 18 до 20:30 часа, когато се играят мачовете от местното първенство.

БЕЛГИЯ: Забраната за излъчване на мачове обхваща всяка събота, в която има кръг от местното първенство от 20:00 до 22:30 часа.

ХЪРВАТИЯ: Блокираните часове са в различно време в зависимост от сезона. В студения сезон са от 15:30 до 18:00 часа, а в топлия – от 19:30 до 22:00 часа.

ЧЕХИЯ: Всяка неделя, когато има кръг от местното първенство, има забрана за предаване на футболни мачове в периода – 17:00 – 19:30 часа.

МАКЕДОНИЯ: Блокираните часове са всяка събота, когато има мачове от местното първенство – 13:30 – 16:00 часа или 16:30 – 19:00 часа.

ЧЕРНА ГОРА: Там също действа правилото за блокираните часове, които варират в зависимост от месеца.

ШОТЛАНДИЯ, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ, ИРЛАНДИЯ: Блокиран е същият часови пояс като в Англия. Идеята е местните фенове да гледат на стадионите собственото си първенство, а не мачовете от Висшата лига на Англия.

ПОРТУГАЛИЯ: Всеки футболен уикенд има забрана за излъчване на мачове от събота 15:00 до 17:00 часа.

СЪРБИЯ: И там има забрана за излъчване на мачове в събота следобед, когато вървят срещите от местното първенство.

СЛОВАКИЯ: Има блокирани часове в събота от 17:00 до 19:30 часа.