Изпълняващият функциите президент на БФС Михаил Касабов, придружен от изпълнителния директор на съюза Борислав Попов и началника на международния отдел Ивета Банкова-Стоянова, взе участие в 48-ия редовен конгрес на УЕФА, провел се днес в Париж.

Акцентът на Общото събрание бе представянето на новата стратегическа визия на европейската централа за периода 2024 – 2030, която е под надслов „Обединени за успеха“.

Делегатите на събитието приеха отчетите на президента Александър Чеферин и на Изпълнителния комитет на УЕФА, финансовия одит за сезон 2022/23, както и бюджета за финансовата година 2024/25. Утвърдени бяха и съставите на постоянните комисии, както и промените в Устава на УЕФА.

Конгресът гласува изключение, което позволява на президента Александър Чеферин да се кандидатира за четвърти мандат начело на европейската футболна централа през 2027 г. Решението бе одобрено с две трети от гласовете, както се изисква по правилник.

Словенецът, който бе избран за президент на УЕФА за първи първи път през 2016-а и в момента изпълнява третия си мандат. Приетият днес текст не премахва ограничението от три мандата, прието през април 2017 след серията от скандали, които доведоха до ограничения, подобно на ФИФА и МОК.

Делегатите днес са приели уточнението, че това правило, валидно за всички членове на Изпълнителния комитет на централата, не взима под внимание мандатите започнати преди 10 юли 2017 г. Това ще позволи на Чеферин, който бе преизбран на поста си през 2023 за нови четири години, да се опита да спечели още един мандат през 2027 и да остане на поста до 2031.

Пределната възраст от 70 години, за да бъде един член избран или преизбран като член на Изпълнителния комитет, също бе премахната.

Проектът предизвика криза в УЕФА с оставката на футболния директор Звонимир Бобан, който я подаде на 25 януари. Бившият национал на Хърватия, който бе полуфиналист на Мондиал'98, затръшна вратата, като изрази "голямото си безпокойство и абсолютното си несъгласие" с опитите на словенския президент да се задържи на власт и след 12 години, като заяви, че напуска УЕФА в името на "принципите и стойностите, в които вярва безкрайно".

Следващият конгрес на УЕФА ще се състои на 3 април 2025 г. в сръбската столица Белград.