Украинският Олександрия, който днес от 16:00 часа ще се изправи срещу ЦСКА в контрола в Турция, направи доста интересен прочит на историята на “червените”. Според клуба ЦСКА е пряк наследник на АС 23 и е основан именно през 1923 година.

Това става ясно от официалния сайт на Олександрия, където хората от клуба правят кратко представяне на “червените”.

“Историята на създаването на българския клуб започва в далечната 1923 г., когато футболните клубове Атлетик и Слава са обединени в един клуб - Атлетик Слава 1923 (АС 23). Тимът е под ръководството на Министерството на отбраната на България, което отпуска пари за него. През 1944 г. клубът е кръстен Чавдар.

След отпадането на Чавдар във втора дивизия е обединен със Септември (София), който играе в елитната дивизия на българското първенство. Новият клуб е кръстен "Септември при ЦДВ (Централен дом на войска). Споразумението е подписано на 5 май 1948 г., и именно тази дата се счита за рождена на ЦСКА”, пишат украинците.

Следва и изброяването на множеството успехи на клуба в България и в евротурнирите. Пише, че ЦСКА заема 60-о място в класацията на най-добрите европейски отбори за 20-и век, съставена от международната федерация по футболна история и статистика.

Изброени са и легендарните играчи, носели екипа на ЦСКА: Петър Жеков, Димитър Пенев, Христо Стоичков, Трифон Иванов, Йордан Лечков, Димитър Бербатов, Владимир Манчев, Валентин Илиев, Велизар Димитров, като незнайно защо в този списък е включен и Никола Вуядинович.