Собствениците на ЦСКА продължават да водят клуба към дъното на разрухата. Некадърна трансферна политика, провалено управление и милионни дългове обсебиха най-титулувания български клуб, откакто Кралете на боклука влязоха в Борисовата градина.
 
Вестник “ШОУ” научи за огромна бомба, която ще гръмне в следващите няколко дни... и може да коства лиценза на ЦСКА - за втори път след ужасното лято на 2008-а, когато Лупи Томов лиши “червените” от европейско участие. Сега положението на клуба е горе-долу същото, лицензът виси на косъм, за което Тигърът на печата вече алармира. Димитър Борисов-Гърнето и Иво Иванов-Праховеца имат още малко време, за да пооправят бакиите, ако искат да се разминат с публичен линч и изхвърляне от ЦСКА. Кашата обаче е пълна и дори Господ не може да помогне на “Титан”-ите, за да излязат невредими от батака.

“ШОУ”
разполага с
документи,

които доказват, че последните две години 31-кратните шампиони са участвали в “А” група с фалшив лиценз! Както е известно, състезателното право се дава от Лицензионната комисия към БФС. Т.е. футболната ни централа вече два сезона си затваря очите пред неразбориите на “Армията” и допуска ЦСКА да участва в “А” група.

Защо?!

Едва ли някой ще се наеме да назове точната причина: бутане на пари под масата, рушвети и какво ли още не, за да може клубът да получава лицензи. Ако се спазват правилата, “армейците” отдавна да са изхвърчали във “В” група. Така, както трябваше да стане още през лятото на 2008 г. Тогава обаче някои господа спасиха отбора и той не участва само в европейските турнири.

“Лицензът е един и същ, няма един за Европа и друг - за “А” група. Ако не го получиш заради финансови неуредици, изхвърчаш и от даденото първенство, отиваш при аматьорите”, коментира запознат със случая пред “ШОУ”.

В момента ЦСКА продължава да дължи пари на бивш футболист. Става въпрос за португалеца Фелипе да Коща, който игра в отбора през есента на 2009 г. През зимата избяга в “Левски”, след като се възползва от правото си на прекратяване на договора заради две неизплатени заплати. Към онзи момент, както и сега, Да Коща има да получава общо 18 хиляди евро от ЦСКА. 10 хиляди евро са по анекс към трудовия му договор и 8 хиляди евро – размера на две месечни заплати. След това пък започна дело между ЦСКА и “Левски” във ФИФА. “Червените” настояваха да получат 150 хиляди евро обезщетение от “сините”, претендираха, че от “Герена” са привлекли неправомерно португалеца. Само преди няколко седмици обаче световната футболна централа се произнесе –

ЦСКА
загуби
делото


Сега клубът от Борисовата градина трябва да плати на Да Коща дължимите 18 хиляди евро, за да бъде изряден при подаването на документите за лицензиране, които се внасят до 31 март. Ако двете страни не се разберат, лицензът на ЦСКА отива на кино.

УЕФА и ФИФА затегнаха правилата за лицензиране максимално от тази година. Всичко е категорично и ясно: един клуб не може да има дължими суми дори към един футболист, служител или когото и да било и да получи лиценз! Може, ако клубът предостави бележка от въпросното лице, че се съгласява на разсрочване на сумата. И тук още един прът в колата на “Титан”-ите: ФИФА и УЕФА вече са категорични, че не може да бъдат разсрочвани стари задължения повече от един път. А в ЦСКА това се е случвало по няколко пъти в последните години.

Идеята на европейската футболна централа е да не се допускат безкрайни разсрочвания на стари дългове, тъй като така никога не би могло да се разбере финансовото състояние на един клуб. Източници на “ШОУ” споделиха, че преди две седмици в Борисовата градина са пристигнали представители на УЕФА. Клубът продължава да бъде под наблюдение, регулярно хора от европейската футболна централа ровят в документацията и преглеждат финансовото състояние. В ЦСКА са на тръни, защото освен скромното задължение към да Коща на бял свят излиза и още един огромен скандал, за който знаят много малко хора. Тигърът на печата разбра подробности и за него, както и за действията на “червените” ръководители.
През 2010-а ЦСКА получава лиценз, въпреки че

прави
страшна
далавера


Към тогавашния момент клубът дължи точно 404 хиляди лева на 16 бивши футболисти и служители - на споменатия вече Фелипе да Коща, на Ели Маркес, Зе Руи, Владимир Манчев, Гардар Гунлаугсон, Стойко Сакалиев, Руи Мигел, на бившия директор Александър Гарибов и... на настоящия изпълнителен шеф Венцислав Живков?!

Босовете от “Титан” обаче измислят поредния криминален сценарий, за да могат да осигурят лиценз. Тъй като не искат да платят на всички длъжници, нито пък могат да получат бележки за съгласие за разсрочване, Гърнето и Праховеца сключват договор с нотариус! Намират свой човек от Перник и започват играта. Така ЦСКА подписва контракт с нотариус №062-Николай Златанов, с район на действие Районен съд Перник, за “отговорно пазене на парични средства – на стойност 404 хиляди лева”. Това е точно сумата, която ЦСКА дължи на 16 души!

Според договора нотариусът има при себе си тези 400 бона и всеки един от длъжниците в удобен за него момент може да отиде и да си прибере заработеното. Служителят от своя страна издава документ, че потвърждава наличието на средствата, но не уведомява никого – НАП, финансовия надзор или Агенцията по вписвания.

Де факто Николай Златанов е извършил грубо нарушение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приемайки книжа и документи, а и 404 хиляди лева. Освен това парите въобще не са депозирани по неговата сметка?!

Един по един бившите футболисти започват да питат как да вземат парите си от нотариуса, но следва неприятна изненада. Той се покрива, не дава никакви отговори, камо ли пари. Шефовете на ЦСКА обаче вече имат в ръцете си бележки, че са осигурили средства на всичките 16 длъжници и спокойно ги внасят в БФС. Подопечните на Боби Михайлов въобще не разравят случая, не проверяват къде са парите и въобще някой взел ли ги е, и издават лиценза на “червените”?!

Опарените бивши футболисти и служители обаче един по един завеждат дела срещу клуба. След двугодишно протакане част от играчите успяват да спечелят съдебната битка и прибират сумите си, други остават с празни ръце.

“ШОУ” разбра от сигурни източници, че в момента върви

разследване на
прокуратурата


срещу действията на нотариус Златанов и договора му с ЦСКА за пазене на 404-те хиляди лева. Досъдебното производство е образувано по молба на адвокат Татяна Дончева. Бившата депутатка от БСП и настоящ лидер на лявото “Движение 21” се е заела да докаже, че е извършено престъпление - издаден е документ в полза на футболния клуб, а същевременно въпросните пари са липсвали и с тях въобще не е плащано на длъжниците. Очаква се до края на март или в началото на април прокуратурата да се произнесе. Ако се докаже, че “Титан” и нотариусът са извършили тази далавера, следва, че ЦСКА наистина две години е участвал в “А” група с нередовен лиценз, издаден въпреки задълженията към бивши футболисти и служители! Освен това, получавайки право да се състезават в шампионата, “червените” играха и в евротурнирите. За двете си участия в Лига Европа клубът взе около 4 милиона евро, т.е. това са пари, които УЕФА е дала на нередовен клуб?!

“Хората в УЕФА вече са запознати с делата в клуба и за това по какъв начин е взет лицензът в последните две години. Както и че се дължат пари на Да Коща. Знаете ли какво ще стане, ако УЕФА потърси сметка на БФС, защо въпреки всички проблеми е издаван лиценз на ЦСКА. На Боби Михайлов дупе да му е яко – ще вземат лиценза на БФС!”, коментира източник на “ШОУ”.

Президентът на футболната ни централа и хората от Лицензионната комисия се превръщат в

съучастници на
“Титан”-ите.

Боби Михайлов е спасявал две години “червените”, но тази пролет няма начин да продължи да го прави. Първо, защото при всяко следващо прикриване на нарушения ще го отнесе той и управляваното от него БФС. Като нищо УЕФА ще хлопне кепенците на футболната ни централа, която е потънала в десетки нарушения. Ако ситуацията се затегне и държавни органи влязат на разследване на “Иван Асен”, ще стане страшно. На бял свят ще излязат толкова груби нарушения, че БФС-то може още отсега да спуска завесите.
Едва ли легендарният вратар ще изпусне дебелия кокал в УЕФА и парите, които може да прибира по един или друг начин като шеф на футболната ни централа. Но пък и едва ли държавата в лицето на премиера Борисов ще се занимава точно сега с футболни скандали. На никой управляващ не му трябва негативен отзвук, особено пък свързан с гранд, за какъвто се счита ЦСКА.

И все пак, ако “Титан”-ите смятат, че и този път ще минат метър, считайки се за недосегаеми, жестоко се лъжат. Този път Боби Михайлов, комисии и служители във футболния съюз ще бъдат повече от безкомпромисни към “червените”. В противен случай ще се подпали и тяхната черга!

Стоян РАДКОВ

В текста на снимката долу пише, че ЦСКА е взел лиценз за 2009/10 и 2010/11 въпреки финансовите задължения

cska_licenz.JPG

cska_licenz1.JPG

cska_licenz2.JPG

cska_licenz3.JPG