Литекс победи с 2:0 Локомотив (София) като гост в първи мач от втория кръг на “А” група. Изпълнителният директор на “железничарите” Георги Марков беше недоволен от съдиите, но отчете и грешките в своя отбор.

“Загубихме, но както паднахме, така можехме и да спечелим. Направихме един куп пропуски. Бранко Костадинов имаше няколко отлични положения, но не ги вкара. Това ни е стара слабост. Спешно се нуждаем от нападател. Работим по въпроса. В неделя при нас идва футболист от Македония. Ще го изпробваме в контролата срещу израелския Петах Тиква във вторник”, заяви Марков.

По всяка вероятност визираният нападател е от  Хоризонт (Турново) и се казва Деян Блажевски. Македонският бързак е една от големите звезди на местното първенство. През последния сезон двамата с партньора си в атака Зоран Балдовалиев сформираха “убийствен тандем”.

Балдовалиев-Блажевски вкараха общо 34 гола в първенството, съответно 19 и 15. Хоризонт пък направи блестящ сезон и за първи път в историята си извоюва право на участие в Лига Европа. Това за селцето със само 500 жители е нечуван успех.

Блажевски е бил препоръчан на Локомотив лично от Балдовалиев, който е бивш играч на столичани. Деян е роден на 06.12.1985, висок е 170 см и тежи 68 кг. В кариерата си е ритал още за Пелистер (57 гола, 12 мача), гръцките Агротикос (63,8), Верия (29,2) и Пиерикос (31,3). Стрелецът има и 2 мача и 1 гол за националния тим на Македония.

Шефовете в “Надежда” се насочиха към Блажевски след провала на преговорите с босненците Емир Хаджич и Саша Кайкут. Както БЛИЦ вече писа, Емил Ангелов - Бабангида, също е вариант за "железничарската" атака. Водени са преговори и с Филип Петковски от Тетекс.