Изключително бурно протече срещата между представители на Обединени спортни клубове ЦСКА и министъра на спорта Мариана Георгиева. Срещата бе заради дългогодишните проблеми на "червените" спортни клубове с базите. Както е известно, ЦСКА продължава да плаща наем за използване на съоръженията, включително стадион "Българска армия" и комплекс "Червено знаме".

От футболния ЦСКА представители бяха Стойчо Младенов и Иво Котев, волейболът бе представен от Сашо Попов, на събитието бяха още Георги Калчев (председател на спортните клубове) и други.

"Досега сме мамени и лъгани, много правителства обещаваха и нищо не правеха. Даже ни обещаха и "Газпром" за спонсор. Ваша е най-малка вината да сме в тази ситуация. Затова трябва да действате бързо и разумно, за да решим проблемите, защото търпението на хората вече се изчерпва. ЦСКА заслужава уважение", заяви Стойчо Младенов.

"За тези 11 месеца не съм поела ангажимент, който не съм изпълнила, не съм лъгала или казвала празни думи. Поела съм ангажимент, че тези бази ще бъдат на спортистите за спорта. Продължавам да го твърдя, не лъжа. Поемам всички ангажименти, но само спазвайки закона. Прекрасно знаете, че ОСК не може да бъде собственик. Това не е нито моя вина, нито моя заслуга. Илиана Раева го разбра миналото лято, когато разбра, че не може да участва в търга за басейн "Спартак". Тогава тя ме попита: "Вие защо ми пречите?" Казах й, че аз не й преча, а такива са законите, ОСК не може да бъде собственик", отвърна Мариана Георгиева.

Министърът на спорта заяви, че държавата има воля реши въпроса със стадион „Българска армия” и спортните бази „Къро” и „Червено знаме”. Тя пое конкретни ангажименти за ремонтиране на спортните бази, след което те да бъдат дадени на лицензираните спортни клубове. Договорено беше да бъде сформирана работна група от юристи на Министерството и ОСК ЦСКА, която да разработи предложение за оптимизиране на закона за правилното използване на спортните имоти.

_MPS6282.JPG

Припомняме, че през март 2012 г. с решение на Министерския съвет стадион „Българска армия” и базата в Панчарево бяха отдадени за ползване на ЦСКА. 1 600 000 лева задължения са натрупани при тези обекти от предишно 10-годишно ползване, които според договора е трябвало още през първата година на отдаването да се признаят като инвестиционна програма. През 2013 г. две последователни комисии констатират, че не са направени никакви инвестиции на обектите, като междувременно са натрупани нови задължения.

„Стадион „Българска армия” ще бъде даден на ПФК ЦСКА, но съгласно закона. Там има утежнения, които ми пречат проблемът да бъде решен с един подпис. Днес не искайте от мен да нося отговорност за нещо, което се е случило преди 30 години. Ще се срещаме, докато решим всички въпроси. Готова съм на всякакви битки в политиката като министър на младежта и спорта, но съм длъжна да го правя според законите в Република България. Ще се боря за спорта, но според законите”, категорично заяви министър Георгиева.

На събитието присъстваха доста "червени" фенове, които в един момент превишиха добрия тон. Част от привържениците разгорещено задаваха почти един и същи въпрос: "Вие склонна ли сте да дадете базите на ЦСКА?" Министър Георгиева също се наложи да повишава тон и тропайки по катедрата да обяснява какво може да направи.