Председателят на Съдийската комисия към БФС – Виктор Кашай даде пресконференция няколкодни преди началото на новия сезон. Изявлението на 46-годишния унгарец идва в края на тридневния съдийски семинар, на който родните рефери се подготвят активно за подновяването на футбола у нас. От СК представиха и новата екипировка, която ще носят съдиите.

„Много хора си мислят, че работата на съдиите се изчерпва с 90-те минути на терена. Това не е съвсем така. При тези тежки климатични условия реферите се подготвят. Правят физически тестове. Семинарът започна в петък с ВАР сесии. Както и футболистите, които тренират цяла седмица и се готвят, същото важи и за футболните съдии. Искаме да им помогнем да са възможно най-добре подготвени за новия сезон, който стартира другата седмица“, започна Кашай.

„В събота отделихме внимание на събития и ситуация от изминалия сезон. Трябва да запазим този подход при тези, които се справихме добре, в другите трябва да подобрим поведението. Днес ще има фитнес тестове Те са голямо предизвикателство, дори за гледане. Следобедът ще го отделим за теоретична сесия.“.

„Искаме да ви съобщим, че ще има промени в категориите, ще има промотирани рефери. Не можем като клубовете да привличаме футболисти, трябва да си откриваме сами талантите в различните региони в страната и затова работим с различни програми, за да открием най-талантливите рефери и да им дадем шанс да се проявят на най-високото ниво“

200 лв Начален Бонус Спорт!

„Още от април и май започнахме ВАР обучение на съдии. Петима от тях преминаха тестовете, сега е време да започнат да прилагат знанията си на практика. Няма да започнем с дербитата, но постепенно ще започнат да се изявяват“, продължи унгарецът.

"Започваме първенството с 21 съдии от миналия сезон и добавяме един за новия шампионат. Започнах работа през февруари, а първенството приключи през май. Имах много малко време да проверя качествата на всички. Като трансферите при клубовете. Когато някой дойде, друг е аут. Така че през декември бройката от 22-ма рефери ще бъде намалена. Представянето ще бъде гледано под лупа на всеки един от тях“

„Доволен съм от представянето на ВАР, но никога не съм напълно удовлетворен. Имаме официални статистики от екипа на ВАР. Системата се е намесвала доста пъти през изминалия сезон. Всички трябва да се радват, че имаме възможност да използваме ВАР, защото големите грешки са редуцирани. Обърнахме внимание, че има определени ситуации, в които трябва да подобрим оценката си, за да работим в още по-добър синхрон със системата“, допълни най-младият арбитър, ръководил финал от Шампионската лига.

„Съдиите са готови. Нашата работа е да подготвим максимално добре за началото на новия сезон, подобно на един футболен треньор, който подготвя футболистите си през седмицата преди мача. Когато настъпи времето за мача съдиите взимат решенията. Куражът е изключително важно качество. Реферите могат да допускат грешки, но трябва да са със силни характери, за да преодоляват тези грешки. Куражът и смелите решения за мен са задължителни“.

„Със сигурност трябва да работим и да подобряваме нивото на съдиите. Предстоят шест ангажимента за тях в квалификациите на евротурнирите. Само Георги Кабаков е сред най-добрите. Трябва да работим в тази посока. Отнема време в подготовката на топ съдия. Кабаков е пример как се получават наряди за някои от най-важните мачове и турнири. Ще работим да подготвим други хора, които да дойдат след Кабаков“.

„Не съм тук като турист. Не съм тук за един уикенд. Имам апартамент в София. Работя с реферите и мениджърите, имам контакти с организации. Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата. Обучавам реферите, решавам кой съдия на кой мач е от Първа лига. Задачата ми е да ги тренирам и да правя назначенията. Дьорд Ринг прави назначенията за асистентите, Георги Йорданов за главните рефери във Втора лига, а Наско Бозев - за асистентите във Втора лига. Не съм тук 30 дни в месеца, но в днешно време е много лесно да се следи всичко и аз имам пълна картина какво става на мачовете.Дори когато не съм тук, имам виртуални срещи със съдиите“, заяви Виктор Кашай.

В края шефът на съдиите коментира системата, която ФИФА ще използва по време на Световното първенство в Катар, за автоматично отчитане на засадите: „ФИФА ще използва системата на световното първенство, но когато се отнася до нас и до България става дума за финанси. Ако БФС е готов да инвестира сериозни суми, може да го направи, но реалистично не виждам тази система да бъде въведена в България в скоро време“.