Бруно Акрапович ще проведе индивидуален разговор с всеки един от футболистите в ЦСКА, пише „Тема спорт“.

Подобен подход е стандартна практика при подобни светкавични треньорски назначения и Акрапович няма да направи изключение. Така той ще може както да опознае по-бързо възпитаниците си, така и да ги запознае по-детайлно с онова, което ще очаква от тях.

Бруно ще затегне сериозно дисциплината в съблекалнята на ЦСКА, ще промени и доста неща, свързани с тренировъчния процес. Плюс за него е, че владее говоримо няколко чужди езика и ще може да комуникира лично на практика с всички футболисти. Той говори български, сръбски, немски, английски, френски, испански, италиански, турски и албански.

Босненецът ще проведе най-обстоен разговор с капитана Петър Занев и със състезателите, които са от най-дълго време в тима - Валентин Антов и Тиаго.

Босненецът за първи път изведе вчера отбора на ЦСКА за занимание на клубната база в Панчарево.

Той не е от треньорите, които използват разнообразни тренировки. При него мотото е - по-стегнато и по-ефективно, без излишно разпиляване. Безцелните движения и упражнения са сведени до минимум.

За разлика от повечето си колеги Акрапович използва само 8 тренировки, което е поне два пъти по-малко от обичайното. Има наставници, които почти всеки път се стремят да включват по някакъв различен елемент и парадират, че няма тренировка, която да им се повтаря. При Бруно не е така.

При него има само 8 занимания, които се повтарят в зависимост от програмата на отбора. Когато тимът е в сгъстен цикъл и играе сряда/четвъртък -събота, той прави по едно занимание на ден, което е следобедно. А когато предстои само един двубой, тогава в седмицата има до два дни с по две тренировки. В този случай първата е винаги рано сутринта и започва в 8:30 часа, а втората е следобед или привечер, в зависимост от сезона. Когато се тренира двуразово, първото занимание е с изцяло физическа насоченост, а второто с тактическа. 3 от тренировките му са почти изцяло насочени към физическата подготовка и набляга изключително много на пресата, която се определя в зависимост от противника.

Той е маниак на тази тема и това е едно от нещата, на които държи най-много. Срещу Лудогорец например винаги използва висока преса, докато в повечето мачове приоритетно разчита на преса в средната третина. Съобразява всичко с играта на съперника, нищо не се прави безцелно. Неслучайно Локомотив Пд бе най-наученият отбор на преса в първенството. По този елемент Акрапович работи с играчите до припадък. Идеята е да се прави синхронизирано, агресивно и с покритие на точните зони.

В началото на престоя му в Локомотив нямаше резултати, докато играчите се напас-нат към неговите изисквания. Някои от футболистите като Момчил Цветанов, Масоеро и други дълго време бяха резерви, докато усвоят това, което се иска от тях, и могат да го прилагат на терена в рамките, разбира се, на техните възможности.

Стигаме до разузнаването на съперниците, което също е доста значима тема, особено що се отнася до мачовете в европейските турнири. До голяма степен Бруно лично се занимава с проучването на съперниците, като често ползва системата InStat. Има и група хора, на които разчита в това отношение и взима под внимание мнението им за някои специфики от играта на съперниците. Не подценява този компонент и разузнаването му като цяло работи добре.

Мотиваторските качества са един от козовете му. Умее да създаде нужната нагласа сред играчите спрямо нивото и името на противника. Не робува само на една-две заучени фрази при речите си в съблекалнята, а използва най-разнообразни подходи в това отношение, с които да надъха максимално тима за оптимална изява. Това е един от силните елементи в работата му.

Отношенията му със състезателите обаче изобщо не са гладки, особено в началото. И това идва от високите му изисквания и безкомпромисност. На моменти е груб с тях, често се случва да има доста остри реплики от негова страна по време на тренировки и мачове, а дори и при разбори в съблекалнята. В такива случаи всички мълчат и никой не си позволява да му опонира. Поне така е било в Локомотив, където той за 6 месеца успя да постави всички по местата, за да му се получат нещата и процесите да се канализират.

При него Локомотив винаги е бил много добре подготвен физически. И сигурно мнозина се питат кой е отговарял за физическата подготовка на отбора. Отговорът е - пак той. Бруно не оставя на друг да му води кондицията. Едва ли и в ЦСКА ще направи изключение, като Кирил Динчев ще му помага в този компонент. Двамата ще работят съвместно по кондицията, но последната дума ще има Акрапович.

efbet Лига - сезон 2020/2021
Класирането в първенството