ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Най-скъпият футболист в "Левски" е чужденец. Името му е Жоао Силва. Да, няма грешка. Обявеният за трансферно недоразумение португалец получава най-висока заплата на "Герена", показа проучване на "ШОУ". Всъщност не само той, но и никой от “сините” не заслужава посочените долу пари. Защо ли? Ами много просто – след като си изпуснал да ти измъкнат изпод носа шампионската титла и Купата на България, трябва ли да прибираш всеки месец по няколко хилядарки?!
 
Непохватният дългуч лапа всеки месец по 16 000 евро. Жоао Силва, който донесе победата на "сините" във вечното дерби срещу ЦСКА с 2:1 на 27 април, записа 28 мача и 12 гола със синята фланелка. Преди идването си у нас през миналото лято нападателят беше анонсиран от мениджърите от “Подуяне” като страхотно трансферно попадение. Всъщност обаче истината се оказа съвсем различна. С изявите си Жоао разочарова феновете на най-популярния български отбор и доказа, че не заслужава високата заплата, макар че заби голове в последните минути – не само на ЦСКА, но и на “Миньор”.
След загубената по безумен начин шампионската титла на "Герена" решиха да намалят бюджета за заплати от новия сезон. Доскоро заплатите само на 7 футболисти излизаха на месец по близо 110 000 евро. Първата стъпка беше прогонването на голяма част от чужденците, за издръжка на които отиваше голямо перо.
Преди година "Левски" се изръси с доста пари за трансфери.
 
Недоразуменията
Марсиньос и Опоку
 
се бяха разбрали съответно за 15,500 и 12,500 евро, но бързо ги натириха. Почти всички нови попълнения на "Левски" взеха и сериозна сума на ръка при идването си. Отделно от всичко това са изразходвани и прилични суми като комисиони на различни агенти. 360 000 евро бяха платени за трансфера на Силва на "Евертън", а Роман Прохазка дойде от "Спартак" (Търнава) срещу 150 00 евро. Словакът получаваше по 12 500, сега той беше напъден да си търси нов отбор, така че вече няма да тежи на бюджета. Изритани бяха бързо-бързо и “колосалните звезди” Ромен Ели и Рене Михелич, които гушваха съответно по 11 000 и 12 000 на месец.
Втори по заплата в клуба е друг португалец - Кристовао Рамос, който се разписва срещу 14 000 евро. Следват още трима чужденци - Гари Родригес, Нуно Пинто, Дъстли Мулдер, които взимат по 12 500 евро. Голмайсторът на "А" група за миналия сезон Базил де Карвальо, забил 19 попадения, учудващо не е сред най-добре платените левскари. Националът на Гвинея-Бисау получаваше досега по 10 бона, но се разбра за по-високо възнаграждение от есента. Така стрелецът ще попадне в графата на Пинто, Мулдер и Родригес - 12,500 евро. Все пак Де Карвальо прибира и по 1500 евро за всеки игран мач, според специална клауза в договора си. Любимецът на ултрасите от сектор "Б" Дъстли Мулдер бе пред раздяла със "сините" през зимата. След дълги разправии холандецът получи солидно увеличение на заплатата според новия си контракт. Десният бек си е издействал още облаги. На всеки 6 месеца той ще прибира по още 15 хиляди евро на ръка. Отделно от това ръководството му отпуска и безплатни самолетни билети за членовете на семейството му.
Владимир Гаджев, Станислав Ангелов, вратарят Пламен Илиев и Христо Йовов бяха в следващата категория - 10 000 евро. Както е известно, Бижутера от Своге прекрати славната си кариера, така че и той няма да е в тежест на бюджета.
Сега обаче бяха привлечени двама скъпи чужденци - Рамон Лопес и Кевин Бру. Французинът със сигурност няма да падне под 14 000 евро, докато бразилецът се е навил на възнаграждение в размер на 12,500 - 13 000. 
Най-голям скок по отношение на заплащането си бележи Пламен Илиев. Талантът от Ботевград получаваше по 500 лева, докато риташе във "Видима-Раковски". След идването си от Севлиево в София през зимата на 2010 г. дълго време
 
Пацо Тигъра живееше
в скромна квартира
 
в близост до "Герена" и ходеше пеша на тренировки. Няколко месеца по-късно юношата се наложи на титулярното място, но получаваше да взима смешни пари. Според запознати той се е разписвал срещу скромните 2000 лева. Стигна се до ситуация тогавашният трети вратар на столичани Кирил Акалски да прибира повече пари на месец, въпреки че под рамката на вратата всеки мач пазеше Илиев. През април 2012 г. лично новият силен човек в "Левски" Иво Тонев го направи капитан на отбора, въпреки младостта му. По този начин Пацо стана може би най-ниско платеният капитан в новата история на клуба. На "Герена" започнаха да се навъртат и скаути на чуждестранни клубове, които се облизват за перспективния страж. Чак тогава босовете се усетиха, дадоха да се разбере, че няма да се разделят току-така със своя Тигър и му предложиха нов договор с двойно по-висока заплата. Отделно от това му бе вдигнат и бонусът за "суха мрежа". През есента на 2012 г. последва ново увеличение на парите и Илиев стигна до космическите за български играч 10 000 евро, а подкара и черен Мерцедес. Това е на кратко положението с най-добре платените левскари. Останалите им съотборници взимат далеч по-скромни възнаграждения. Под 10 000 лева получават Антонио Вутов (4000 лв) , както и Орлин Старокин, Михаил Иванов, Стефан Велев, Даниел Димов.
Юношите Борислав и Радослав Цонев (2000 лв), Христо Попадийн, Георги Стоичков, Доменик Аврамов и Мики Орачев взимат най-малко. Заплатите за първи професионален договор на кадър на ДЮШ варират от между 750 - 900 лв, максимум 1200.
Заплатите на "Герена" не са най-високите в "А" група. Те са съпоставими с тези на отборите от долната половина на таблицата във Втора бундеслига. Според отлично осведомени източници най-много кинти се хвърлят в "Лудогорец" и “Литекс”. По принцип перото “заплати” достигна най-високи, почти космически нива, по време на ерата "Майкъл Чорни". В периода 1999-2004 г. милиардерът от израелски произход даваше по 20 милиона лева за клуба. След оттеглянето му бюджетът на "Левски" се сви почти до минимума- 5-6 милиона евро.
Преди 2 години най-голямата "синя" звезда Гара Дембеле прибираше по 17 000 евро на месец. Той вкара 36 гола в 39 мача за един сезон, преди да отпраши за Фрайбург срещу трансферната сума от 2,5 милиона евро. Головата машина от Мали в последно време отново стана актуална тема за столичани. Искат го треньори, шефове и фенове. Единствената пречка е високата му заплата. Гара иска ни повече, ни по-малко от невероятните за нашите условия
 
40 000 евро, за да се
завърне на "Герена"
 
Тодор Батков стана мажоритарен акционер на клуба през 2004 година и според запознати досега е имало само две забавяния на заплати. През есента на 2009 г. председателят на антикорупционната комисия в парламента Яне Янев и представители на НАП предизвикаха обществена дискусия. Данъчните изненадващо извадиха официални данни, според които средната заплата в "Левски" била 820 лв. Това принуди служителите на Тодор Батков да признаят реалните възнаграждения, които в действителност са над 10 пъти по-големи. 8769,47 лв. е била средната брутна заплата на футболистите и треньорите в "Левски" за 2009 г., разкриха от "синьото" клубно ръководство. Според справка, предоставена от финансовия директор на "сините" Константин Баждеков, за периода 2007 - 2009 г. месечният осигурителен доход на 54 души, водещи се към представителния тим, е средно по 8769, 47 лева. Тоест - на месец отиват по 473 551. Това обаче е възнаграждението на частта работещи в клуба, пряко свързани с представителния отбор. Тогава, през 2009 г., стана ясно, че по документи в ЦСКА взимат средно по 3804 лв. на месец, в "Черноморец" - по 3543 лв., в "Сливен" със 1775 лв., а в "Черно море" - 1551 лв. и т.н. Според официалните данни на НАП от 2009 г. в ловешкия "Литекс" на Гриша Ганчев се разписват срещу скромните 673 лв. на месец. От данъчната агенция се заканиха да разследват футболисти, за да обясняват как с подобни доходи са си закупили луксозни лимузини за десетки хиляди евро. Тази идея обаче така и не получи развитие във времето и си остана само закана на хартия.
ТОДОР МИЛАНОВ
 
Най-големите месечни заплати в “Левски”:
Жоао Силва      16 000 евро
Кристовао Рамос       14 000 евро
Кевин Бру 14 000 евро
Рамон Лопес     13 000 евро
Гари Родригес   12 500 евро
Нуно Пинто       12 500 евро
Дъстли Мулдер 12 500 евро