Отявленият враг на Борислав Михайлов и БФС – Христо Порточанов е причината сегашното управление на футболния съюз да си бетонира поста в следващите пет месеца. Макар по документи мандатът на Михайлов и членовете на Изпълкома да изтече вчера, те ще продължат да управляват футбола поне до юли, когато най-рано ще може да се свика нов конгрес за избор на управление.

Според устава на БФС ръководството на футболния съюз се избира за срок от 4 години. Последният конгрес бе проведен на 30 януари 2009 година. Тоест от днес мандатът им би трябвало да е изтекъл.

Оказа се обаче, че Михайлов ще задържи властта. Причината е, че Христо Порточанов е завел съдебен иск, с който настоява сегашният Изпълком, избран през 2009 година, да бъде обявен за нелегитимен. Съдебната сага до момента премина през две инстанции – на първа искът на Порточанов беше отхвърлен, но впоследствие бившият шеф на Нефтохимик спечели обжалването. Сега спорът е отнесен до третата последна инстанция, а решението ще излезе най-рано през май.

“Докато няма окончателно решение по делото, няма как да се свика нов конгрес. Защото ако Христо Порточанов спечели – ще означава, че ръководството на БФС е нелегитимно, следователно и целият конгрес ще бъде нелегитимен. Така че сме с вързани ръце”, коментираха пред БЛИЦ от футболния съюз.

В действителност, ако Порточанов спечели делото, пред Боби Михайлов и компания ще има далеч по-сериозни проблеми от конгреса. Тогава всички решения на Изпълкома в последните 4 години ще се окажат нелегитимни и със сигурност срещу БФС ще бъдат заведени множество съдебни дела. В този интервал няколко отбора загубиха професионалния си лиценз, взеха се други важни решения, като замразените картотеки на ЦСКА, и със сигурност те ще погнат футболния съюз за огромни неустойки.

Ако БФС спечели делото, то тогава Михайлов ще се нуждае от време да свика заседание на Изпълкома, на което да се определи дата за Конгреса. Освен това той трябва да се проведе в едномесечен срок след обнародването му в държавен вестник, така че най-рано избор на ново ръководство може да има през юли. Най-рано тогава, а най-сигурно - през есента (септември или октомври). И то при положение, че се оправдае прогнозата съдът да се произнесе по иска на Христо Порточанов през май.

Дотогава Михайлов и сегашният Изпълком ще продължат да взимат решение след решение, въпреки че реално мандатът им изтече.

”Към момента няма съдебно решение, което да определя Изпълкома като нелегитимен. При това положение до избора на ново ръководство, няма да има промени в БФС, без това да превръща решенията на футболния съюз в нелегитимни”, добавиха от футболния съюз.