Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2

Литекс посреща ЦСКА днес от 20:00 часа на стадиона в Ловеч в едно от дербитата на 1-ия кръг на “А” група. Двубоят предизвиква повече от сериозен интерес заради събитията от последните месеци. Още в края на миналия сезон треньорът на Литекс Христо Стоичков беше на крачка от завръщане в ЦСКА. Само няколко дни след това “червените” спечелиха с лекота срещу ловчанлии с 4:1 в Борисовата градина. Преди няколко дни отново Камата се появи като вариант за ръководител на ЦСКА. Въпреки това той се закани, че ще победи ЦСКА.

Стоичков разчита предимно на юноши. Капитанът Йеленкович и един от малкото опитни в състава – Георги Миланов, се оплакваха от контузии. Двамата обаче се очаква да излязат титуляри.

В ЦСКА ври и кипи, Стойчо Младенов не може да използва новите заради забрана за картотекиране – Михаил Венков, Юнес Бенжелюн, Кирякидис, Джереми Родригес, Сержиньо, Тасио, Мишел Платини, Тенгариня, Серж Нюанджи и Александру Пакурар. Поради наказание мача пропускат Грънчов и Анисе. Мадагаскарецът има да изтърпява още една среща наказание заради червения картон, който получи с екипа на Черноморец в края на есенния дял през миналия шампионат. С контузия е защитникът Костадин Стоянов. Без право да води отбора за една среща е треньорът Стойчо Младенов, който е наказан от последния мач от миналия сезон с Лудогорец в Разград.

В защита за ЦСКА ще действат Бандаловски, Апостол Попов и Крачунов, а отляво Нилсон Антонио. В средата на терена ще бъдат Тодор Янчев, Лукас Саша и вероятно юношата Милен Иванов. Забит на върха на атаката се очаква да започне Килиан Шеридън, а по крилата да действат Карачанаков и Присо.
cska.JPG

lit.jpgЛитекс – ЦСКА
Днес от 20:00 часа
Градски стадион в Ловеч
Съдия: Станислав Тодоров
 


Вероятни състави:
Литекс: Илко Пиргов, Васил Божиков, Николай Бодуров, Илия Миланов, Страхил Попов, Александър Цветков, Георги Миланов, Небойша Йеленкович, Галин Иванов, Армандо Ваюши, Герасим Заков
Резерви: Евгени Александров, Кирил Динчев, Момчил Цветанов, Румен Руменов, Никола Колев, Томислав Костадинов, Кирил Десподов

ЦСКА: 12.Томаш Черни, 11.Иван Бандаловски, 19.Апостол Попов, 66.Пламен Крачунов, 16.Нилсон Антонио, 5.Тодор Янчев, 27.Милен Иванов, 8.Лукас Саша, 71.Антон Карачанаков, 99.Нджонго Присо, 9.Килиан Шеридън
Резерви: 88.Благой Макенджиев, Анатоли Господинов, 40.Емил Ботев, 15.Станко Йовчев, 41.Димитър Маймунков, 42.Христо Мартински, 43.Юлиян Ненов, 45.Григор Долапчиев, 46.Тони Стоичков, 48.Божидар Чорбаджийски

Любопитни факти преди двубоя:

*ЦСКА не губи в Ловеч през август. Двата тима са играли 2 срещи в Ловеч и те са успешни за ЦСКА - победа с 1:0 през 2006 година и равенство 1:1 през 2007 година. Двата отбора са играли само веднъж в 1-и кръг през 2007 година - реми 1:1.

*За пръв път двата отбора играят мач за първенството в Ловеч на 13 май 1995 година. Домакините побеждават с 1:0. Автор на гола е Иван Архангелов в 42-ата минута от дузпа.

*Най-изразителната победа на Литекс срещу ЦСКА е с 8:0 на 29 ноември 1998 година. Това е и най-резултатният двубой между двата тима. “Оранжевите” имат още една голяма победа с 4:1 - през шампионата 2000/01.

*Първото равенство в Ловеч 0:0 е регистрирано на 28 октомври 1995 година. Последното реми 0:0 е на 10 април 2011 година.

*За пръв път ЦСКА бие Литекс в Ловеч на 7 май 2005 година с 1:0 с гол на Валентин Илиев в 64-ата минута с глава. Втората победа също с 1:0 е на 20 август 2006 година с гол на бившия състезател на Литекс Тиаго Силва в 20-ата минута. Последният успех на ЦСКА в Ловеч е на 20 ноември 2011 година с 2:0.

*ЦСКА има само 3 победи в Ловеч от общо 18 мача в “А” група. Литекс е постигнал 10 успеха, 5 мача са завършили наравно.

*Най-много голове - 4, за Литекс в Ловеч е отбелязал Димчо Беляков. С 3 гола са Стойчо Стоилов, Стефан Юруков и 3оран Янкович, а с 2 - Драголюб Симонович и Христо Йовов.

*За ЦСКА автори на 10-те точни попадения са: Стефан Джилио - 2, а с 1 са: Христо Янев, Любослав Пенев, Валентин Илиев, Гийом, Тиаго Силва, Георги Чиликов, Грегъри Нелсън и Янис Зику. 6 от попаденията са дело на чужденци, а 4 на българи.

*Най-често срещаните резултати в Ловеч са 1:0 - 7 пъти (5 за Литекс и 2 за ЦСКА), 2:0 - 3 пъти (2 пъти за оранжевите и 1 за червените) и 1:1- 3 пъти.

*Превъзходството на Литекс над армейците в Ловеч в периода 1994-2004 година е впечатляващо - 8 победи и 2 равенства. Едва при 11-ия си опит в шампионатен мач ЦСКА побеждава в Ловеч.

*3 отсъдени дузпи за Литекс - 2 реализирани от Ив. Архангелов и Ст. Стоилов и една пропусната от К. Николов.

*За ЦСКА са отсъдени 2 дузпи - едната е превърната в гол от Христо Янев, а другата е пропусната от Емил Гъргоров.

*Христо Янев е вкарал гол и за двата тима: за ЦСКА при загубата с 1:4 през 2000/01 година и за Литекс при победата с 2:0 през 2009/10 година.

*12 чужденци са се разписвали в мачовете: Албан Буши, Драголюб Симонович, Стефан Джилио, Зоран Янкович, Миливое Новакович, Гийом да Заади, Тиаго Силва, Том, Дока Мадурейра, Вилфред Нифлор, Грегъри Нелсън и Янис Зику. Един хеттрик е постигнат от Димчо Беляков в разгрома над ЦСКА с 8:0.