Лидерът в "А" група “Левски” излиза днес срещу Локомотив (София). Мачът от 7-ия кръг започва в 17:00 часа на стадион "Славия", тъй като “железничарите” все още не могат да използват домашното си съоръжение в “Надежда”.

Последният мач между двата тима отново се игра в квартал "Овча Купел". През пролетния дял от миналия сезон “Левски” и Локомотив завършиха наравно 1:1. Тогава “сините” преследваха класиране за Лига Европа и се спасиха с гол на Жуниньо в последните секунди. Преди това Даниел Пеев беше дал предимство на Локомотив.

Треньорът на “Левски” Илиан Илиев има няколко въпросителни около стартовия състав. Очаква се Нуно Пинто да започне като титуляр, след като беше опериран още в началото на подготовката. Станислав Ангелов и Ромейн Ели ще играят в центъра на отбраната, а отдясно е Дъстли Мулдер. Ако все пак Пинто не се появи на терена, Башлиев ще е титуляр отдясно в защита, а отляво ще мине Мулдер. В средата на терена започват Владимир Гаджев и Прохазка. Офанзивното трио включва Кристовао Рамос, Марсиньо и Илиян Йорданов, който за първи път може да започне като титуляр. Пускането му в игра се налага заради контузията на Симеон Райков. На върха на атаката ще бъде Базил де Карвальо.

В Локомотив (София) успяха да възстановят част от контузените, включително бившият левскар Димитър Телкийски. Защитата на “железничарите” изглежда по следния начин – Велков, Йордан Върбанов и Александър Бранеков, отляво е Кристиян Добрев. В средата на терена ще действат Васил Велев и Мартин Димитров, по крилата Телкийски и Даниел Пеев, а на върха на атаката Георги Христов.

Локомотив (София) – “Левски”
Днес от
17:00 часа
Стадион “Славия”
Съдия: Александър Костадинов

Вероятни състави:

ЛОКОМОТИВ (София): Валентин Галев, Костадин Велков, Йордан Върбанов, Александър Бранеков, Кристиян Добрев, Мартин Димитров, Васил Велев, Димитър Телкийски, Даниел Пеев, Атанас Борносузов, Георги Христов
Резерви: Михайлов, Гаров, Св. Петров, Манолов, Стоев, Димитър Илиев
Контузени: Юлиян Петков, Марчо Дафчев, Павел Петков


Levski_.jpg
"ЛЕВСКИ":
 Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Станислав Ангелов, Ромейн Ели, Нуно Пинто, Владимир Гаджев, Роман Прохазка, Илиян Йорданов, Кристовао Рамос, Марсиньо, Базил де Карвальо
Резерви: Ивайло Василев, Башлиев, Димов, Йовов, Антонио Вутов, Райков, Жоао Силва
Контузени: Орлин Старокин, Димитър Везалов


ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В "А" ГРУПА


Любопитни факти
“Левски” е в серия от 9 поредни победи за първенство (3 от миналия сезон)

Досега Локомотив (София) не е губил на стадион “Славия” от “Левски”.

За първи път двата отбора се срещат на 9 октомври 1948 година, “Левски” печели с минималното 1:0 след гол на Б. Цветков - Жук в 34-ата минута.

Най-голямата победа на “Левски” е на 4 октомври 1994 година – 8:0.

Първото равенство 1:1 е регистрирано на 13 март 1954 година. За “Левски” бележи Стефан Абаджиев-Теко, а за Локомотив се разписва П. Аргиров от дузпа.

За първи път Локомотив побеждава “Левски” на 30 март 1962 година с 1:0 след гол на Г. Василев в 43-ата минута.

Най-големите победи на Локомотив са с 3:0 – 2 пъти. Първата е на 9 септември 1952 година, бележат В. Бароков, Г. Василев и Н. Богданов – Муратлиеца. Втората е през сезон 2008/09 след хеттрик на Мартин Камбуров.

Най-много голове за “Левски” са отбелязали Наско Сираков – 17. След него с по 9 са Георги Иванов-Гонзо и Валери Домовчийски.

За Локомотив (София) най-много голове срещу “Левски” има Атанас Михайлов – 10, с 6 е Никола Котков.

Превъзходството на “Левски” в периода 1996-2007 година е впечатляващо – 23 поредни мача без загуба. В тези мачове Локомотив едва 5 пъти стига до равенството, в останалите мачове губи.

Локомотив също има успешна серия срещу “Левски” и тя е в периода 2008-2010 година – 5 поредни успеха. Три от победите бяха на стадион "Георги Аспарухов".

Балансът от последните 10 мача е 5 победи за Локомотив, 2 равенства и 3 победи за “Левски”

Има четири хеттрика в двубоя – 2 за “Левски” – Валери Домовчийски и Гара Дембеле, Никола Котков и Мартин Камбуров (за Локомотив).

Красимир Борисов и Николай Тодоров-Кайзера са играли и са вкарвали голове и за двата отбора.

Двата отбора са играли през септември 12 пъти – 5 победи за Локомотив София, 2 равенства и 5 победи за “Левски”, г.р. 17:16 в полза на “сините”.

Гол №100 отбелязва Георги Цветков-Цупето през 1973 година – 1:0 за “Левски”.

Гол №200 отбелязва Николай Тодоров-Кайзера за Локомотив при победата с 5:3 срещу “Левски” през 1988 година.

Гол №300 отбелязва Христо Йовов при победата на “Левски” срещу Локомотив с 5:3 през пролетта на 2007 година.

От октомври 1993 година до ноември 1994 година “Левски” записва интересно постижение в трите си поредни мача срещу Локомотив за първенството. "Сините" вкарват 18 попадения и не допускат нито едно в тези три двубоя - 4:0, 6:0 и 8:0.

Най-срещаният резултат между двата отбора е 1:0 - 24 пъти, 15 от тях в полза на "сините" и девет пъти за Локомотив. Най-срещаното равенство е 1:1, което бе и последното между двата отбора - 15 пъти.