"Левски" приема Литекс от 18:00 часа в първи 1/4-финал за Купата на България. Двубоят ще се състои пред празните трибуни на стадион "Георги Аспарухов", след като Дисциплинарната комисия към БФС наказа "сините" да играят без публика. Причината за санкцията бяха ексцесиите по трибуните в Пловдив при гостуването на "Левски" на "Ботев", което избраниците на Илиан Илиев загубиха с 0:2. Днес срещу Литекс "сините" ще преследват победата на всяка цена, за да измият срама от поражението, нанесено им от "канарчетата".

Въпреки наказанието момчетата на Илиан Илиев отново ще се радват на подкрепата на привържениците си. От националния фенклуб на "сините" измислиха начин как да заобиколят забраната, като монтираха видеостена на оградата на разрушения Сектор "А". Така футболистите на Илиан Илиев няма да виждат привържениците, но поне ще чуват възгласите им. "Левски" определено се нуждае от подкрепа, като се имат предвид многото кадрови проблеми около състава. Илиев не може да разчита на наказаните титуляри Станислав Ангелов и Дъстли Мулдер. Заради контузии пък от групата отпаднаха Кристовао Рамос и Орлин Старокин. Травма лекуваше и Димитър Везалов, който беше под въпрос за днешния мач, но в крайна сметка се очаква да излезе титуляр и срещу Литекс, като този път се очаква да си партнира в центъра на защитата с Даниел Димов. При отсъствието на Мулдер на десния бек ще започне Роман Прохазка, докато Нуно Пинто ще е отляво.

В средата на терена от първата минута срещу Литекс започват Стефан Велев и Владимир Гаджев, по крилата - Гари Родригес и Илиян Йорданов, на върха на атаката Базил Де Карвальо, а зад него дилемата пред Илиан Илиев е между Рене Михелич и Христо Йовов.

Наставникът на Литекс Христо Стоичков няма главоболия и може да разчита на най-доброто. Очаква се в стартовия състав да се завърне Илия Миланов. Талантливият защитник ще си партнира с Николай Бодуров в центъра на отбраната. Атаката на гостите отново ще се води от бившия футболист на "Левски" Исмаил Иса, който се намира в отлична форма.

Вратата на Пламен Илиев ще застрашава и Футболист №1 на България за 2012 година Георги Миланов, както и Армандо Ваюши, блеснал с два гола за победата с 2:0 над ЦСКА на "Армията" в първия кръг от втория полусезон на първенството.



634815115157396250.png
Levski_.jpg"ЛЕВСКИ" - ЛИТЕКС

bnt1.jpg
Днес от 18:00 часа
София
, ст. "Георги Аспарухов"
Съдия: Ахмед Ахмед

 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:
 
"ЛЕВСКИ": Пламен Илиев, Роман Прохазка, Даниел Димов, Димитър Везалов, Нуно Пинто, Стефан Велев, Владимир Гаджев, Илиян Йорданов, Гари Родригес, Рене Михелич, Базил Де Карвальо
Контузени: Кристовао Рамос, Орлин Старокин
Наказани: Станислав Ангелов, Дъстли Мулдер
Треньор: Илиан Илиев

ЛИТЕКС: Илко Пиргов, Страхил Попов, Николай Бодуров, Илия Миланов, Антон Недялков, Александър Цветков, Томи Костадинов, Армандо Ваюши, Георги Миланов, Ванжер, Исмаил Иса
Контузен: Небойша Йеленкович
Наказани: няма
Треньор: Христо Стоичков

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* За Купата на България "Левски" и Литекс са играли 13 мача помежду си - 6 в столицата, 6 в Ловеч и един на неутрален терен - в Стара Загора. Равносметката е: 8 победи за "Левски", 2 равенства и 3 победи за Литекс при голова разлика 25:14 в полза на "сините".

* В шест от сблъсъците "Левски" е бил краен победител, а Литекс - в 3. От 13-те срещи 3 са от 1/16-финали, 2 са 1/8-финали, 4 са 1/4-финали, 2 са 1/2-финали и 2 са финали.

* На разменено домакинство двата тима са се срещали 4 пъти, като "Левски" е бил в 3 случая краен победител, а Литекс - само веднъж.

* На 2 пъти крайният победител е бил определян след изпълнение на 11-метрови наказателни удари. Двата мача са се играли в града на люляците на четвъртфинали и в двата случая домакините побеждават с 4:2 през 2008 и с 4:3 през 2011 година.

* Двата тима са играли 2 пъти на финал, като и в двата случая Левски е триумфирал с националната купа - в София и в Стара Загора.

* За пръв път двата съперника се срещат в първи 1/16-финал на 1 март 1964 година в столицата. Мачът завършва с победа на "сините" с 8:0 след голове на Хр.Илиев-Патрата - 3, Аспарухов - 3, Д.Йорданов-Кукуша и Ал.Варадинов. На реванша след 2 дни в Ловеч "сините" отново бият - с 3:2.

* На неутрален терен е игран един мач в Стара Загора - финал, и "Левски" бие с 1:0 след продължения и гол от дузпа на Седрик Бардон в 111-ата минута.

* Най-много голове за "Левски" в мачовете срещу Литекс за Купата са вкарали: 5 - Г.Аспарухов, 3 - Хр.Илиев и 2 - Д.Йорданов.

* За Литекс най-резултатни с 2 гола са Д.Беляков и Св.Тодоров.

* За "Левски" са отсъдени 2 дузпи и те са реализирани от Владимир Йонков и Седрик Бардон.

* За Литекс са отсъдени 3 дузпи и те са вкарани от Св.Тодоров - 2, и Том.

Заб.: Фактите и статистиката са от вестник "Тема Спорт".