ЦСКА излиза срещу Етър в мач от 7-ия кръг на “А” група. Двубоят започва в 17:00 часа на стадион “Славия”, тъй като “червените” все още не могат да домакинстват на “Българска армия”. Преди кръга ЦСКА е на 9-о място с 8 точки, Етър е 14-и само с 3 точки и пет поредни загуби.

Стойчо Младенов отново няма да може да разчита на некартотекираните Мишел Платини и Себастиян Скиорили. На мястото на нападателя Станко Йовчев в групата на ЦСКА се появи Серж Ноаджи. В защита излизат Бандаловски, Апостол Попов, Пламен Крачунов и Михаил Венков. В средата на терена ще си партнират Тодор Янчев и Лукас Саша, пред тях офанзивното трио е Карачанаков и Присо по крилата, зад нападателя ще действа Сержиньо. На върха на атаката по-вероятно е титуляр да започне Абел Анисе, който ще замени разочаровалия срещу Лудогорец бразилец Тасио.

Цанко Цветанов има на разположение новите попълнения Дормушали Саидходжа и Ахмет Хикмет. Саидходжа игра в ЦСКА и сега може да излезе срещу бившия си отбор. Луис Едуардо ще води атаката на Етър, ще му помагат Пивати, Четин Садула и Жандре. Ели Маркес и Четин Садула също са играли в ЦСКА. Любопитно е, че един срещу друг на двете скамейки ще бъдат братята Благой Макенджиев (втори вратар в ЦСКА) и Милчо Макенджиев (защитник на Етър).

ЦСКА и Етър играха за последно през сезон 1997/98, когато “болярите” бяха в “А” група. През есента на сезона “червените” спечелиха с 5:1 в София, а през пролетта на 98-а победиха с 2:0 във Велико Търново.

ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В "А" ГРУПА

ЦСКА - Етър
Днес от 17:00 часа
Стадион: "Славия"
Съдия: Никола Попов

Вероятни състави:
cska.JPG
ЦСКА: Томаш Черни, Иван Бандаловски, Апостол Попов, Пламен Крачунов, Михаил Венков, Тодор Янчев, Лукас Саша, Нджонго Присо, Антон Карачанаков, Сержиньо, Абел Анисе
Резерви: Благой Макенджиев, Джереми Родригес, Ангел Грънчов, Нилсон Антонио, Бернардо Тенгариня, Серж Ноаджи, Тасио
Контузени: Костадин Стоянов, Александру Пакурар, Наказани: няма


167.JPG
Етър:
Венцислав Димитров, Ели Маркес, Тихомир Трифонов, Костадин Гаджалов, Атанас Атанасов, Николай Петров, Радослав Анев, Четин Садула, Грегори Жандре, Йоан Пивати, Луис Едуардо
Резерви: Цветомир Цанков, Милчо Макенджиев, Мартин Станкев, Красен Трифонов, Нери, Ахмет Хикмет, Дормушали Саидходжа
Контузен: Георги Гайдаров; Наказани: няма


Любопитни факти
ЦСКА и Етър са се срещали помежду си за първенство 48 пъти, равносметката е: 28 победи за “армейците”, 14 равенства и 6 победи за “болярите” при голова разлика 94:41 в полза на “червените”.

В София двата тима са изиграли 24 мача, като ЦСКА има впечатляващо надмощие: 20 победи и 4 равенства при г.р. 61:16 в полза на “армейците”.

За пръв път двата съперника играят в София на 19 април 1970 година. Мачът завършва 3:2 за ЦСКА. Головете за армейците вкарват Петър Жеков - 2 и Димитър Якимов, а за гостите са точни Георги Василев-Гочето и С. Върбанов.

Най-голямата победа на ЦСКА е с 6:0 на 11 юни 1980 година, като Спас Джевизов пронизва вратата на виолетовите 5 пъти.

ЦСКА има няколко убедителни победи над Етър – с 5:1- 2 пъти, 5:2, два пъти с 4:1.

Първото равенство в София 1:1 е регистрирано на 6 март 1983 година. Головете са дело на Спас Джевизов за “армейците” и Никола Велков за великотърновци.

Последното реми на „Армията” 1:1 е регистрирано на 21 октомври 1995 година.

За “червените” най-резултатни са били: 7 гола- Спас Джевизов, 6 – Георги Денев и Ивайло Андонов, 3 – Петър Жеков, Аспарух Никодимов, Лъчезар Танев и Емил Костадинов.

Най-много голове 2 за Етър в мачовете с ЦСКА в София е отбелязал Й. Николов.

Най-често срещаният резултат на срещите в София е 2:0 - 6 пъти (6 за ЦСКА), 1:0 - 4 пъти (4 за ЦСКА) и 1:1- 3 пъти.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ СРЕЩИТЕ В СОФИЯ:

ЦСКА е в серия от 9 поредни победи над Етър в София от 1983 до 1992 година

Най-доброто постижение на “виолетовите” в столицата е 2 поредни ремита 2:2 и 1:1 през 1994/95 и 1995/96 година

ЦСКА винаги е вкарвал гол на „Армията” на Етър.

Последните 2 мача в София завършиха с един и същ резултат 5:1 за “червените” – през пролетта и есента на 1997 година.

Ивайло Андонов отбелязва 6 гола, на 3 пъти по 2

Никола Велков е вкарвал голове като състезател и на двата отбора

Двата тима не са завършвали 0:0

В полза на ЦСКА са отсъдени 5 дузпи, като те са реализирани от: Петър Жеков, Аспарух Никодимов, Спас Джевизов, Стойчо Младенов и Лъчезар Танев

В полза на Етър са отсъдени 2 дузпа, като една е превърната в гол от Екрем Генч, а другата е пропусната от Д. Цеков

Автори на най-бързите голове в двубоите в София са Георги Денев и Христо Стоичков в 5-ата минута съответно на 1 април 1973 година и на 17 март 1990 година

В полза на ЦСКА е отбелязан 1 автогол от Ст. Петров

Чужденци вкарвали за ЦСКА- Анселмо Жаир и Божо Джуркович, а за Етър- Иван Шарий

В 7 кръг ЦСКА и Етър са играли в столицата само един мач и “армейците” бият с 1:0 (гол на Трифон Иванов в 32 минута) на 23 септември 1990 година

През септември двата тима са играли 3 мача, като “червените” имат 3 победи с 3:0, 2:0 и 1:0./БЛИЦ