Реномирана световна компания ще отговаря за изграждането на новия стадион на Левски. „Сините“ са се спрели на германската компания „SportFive“, която у нас имаше два неуспешни опита да направи модерни футболни съоръжения – първо на Славия, а след това и на ЦСКА.

На „Герена“ са предпочели да заложат на доказано име, което има сериозен опит в планирането и последващо менажиране на стадиони, впоследствие превърнали се в печеливши модели.

Изпълнителният директор Даниел Боримиров и членът на Управителния съвет Христо Йовов имаха срещи зад граница с редица компании, изграждали футболни съоръжения. Окончателните разговори обаче са проведени от мажоритарния акционер Наско Сираков.

За да се започне с изграждането на новия "Георги Аспарухов", Левски трябва да получи право на строеж от Столична община и след това да кандидатства за държавна помощ по програма, отнасяща се за обновяването на спортните съоръжения в България.

В новия си вид „Герена“ ще има капацитет от 22 000-23 000 места. Предвижда се реновацията да отнеме около 2,5-3 години. Когато започне строителството, „сините“ най-вероятно ще домакинстват на „Васил Левски“.

Плановете за новия стадион на Левски предвиждат и промяна в разположението на терена. Той ще бъде завъртян по начин, при който централната трибуна ще се окаже успоредна на минаващия наблизо бул. „Ген. Владимир Вазов“, а сектор „Б“ ще бъде в западна посока.

efbet Лига - сезон 2024/2025

 подкрепя българския спорт