Втората допинг проба на бранителя на ЦСКА Костадин Стоянов също е положителна, показват окончателните резултати от Антидопинговата лаборатория в Атина, съобщава TV7. От националната допинг-лаборатория очакват да получат официално писмо в сряда.

Анализът на отворената Б проба от допинг теста на защитника също показва наличие на забраненото вещество „метилхексанамин” – дериват, съдържащ се в много медикаменти и хранителни добавки.

От ЦСКА засега отказват да коментират темата, а спортният директор Драголюб Симонович обяви, че е при семейството си в Сърбия. Стоянов даде проба след дербито с "Левски" като тя беше с положителен резултат за забранения препарат.

След като националната допинг-лаборатория получи официалното писмо от Атина, Българският олимпийски комитет (БОК) ще трябва да даде препоръка на БФС, как да накаже Стоянов. Санкцията може да бъде и две години лишаване от състезателни права.

Очаква се утре ръководството на ЦСКА да даде и официална пресконференция, на която да изложи позицията на клуба по случая. Сигурно е, че „червените” ще обжалват евентуалното наказание, защото според юристите на клуба съществува вероятност Стоянов да не бъде лишен от състезателни права, а да бъде наказан чрез порицание или парична глоба.

Световната практиката сочи, че почти винаги при подобни случаи санкцията се намалява. В употреба на „метилхексанамин” бе уличен и бранителят на Манчестър Сити Коло Туре, който взимал от хапчетата за отслабване на жена си. Той вече изтърпя наложеното му наказание от 6 месеца и отново играе за „гражданите”.