Националите ни изиграха силен мач, но завършиха 1:1 при гостуването на Черна гора от евроквалификациите. Така България остана само с теоретични шансове за класиране на форума в Полша и Украйна следващото лято. До края на квалификациите ни предстоят мачове с Англия и Уелс в София и гостуване на Швейцария, като изоставаме с цели 6 точки от първите два отбора - Англия и Черна гора, срещу които имаме по-лоши показатели в преките двубои.

Попадението за България при гостуването в Подгорица вкара Ивелин Попов. Нападателят на турския Газиантепспор се разписа в 66-ата минута за 1:1, като преди това в 52-ата Радомир Джалович бе дал преднина на домакините. На два пъти и гредите спасиха Николай Михайлов.

Лотар Матеус започна срещата в Подгорица само с Ивелин Попов в атака. Зад гърба на Попето действаше Мартин Петров, а официален дебют за България направи натурализираният бразилец Маркиньос, който преди дни игра за сефте с екипа на България при загубата с 0:1 в контролата с Корсика. Халфът на ЦСКА започна титуляр срещу Черна гора и остана на терена в Подгорица до последния съдийски сигнал. Направи впечатления, че Маркиньос игра с огромен заряд, а в 53-ата минута дори предизвика напрежение на терена. Спречка се с Никола Дринчич, след което футболистите на двата тима се скупчиха в центъра, но всичко приключи бързо. Маркиньос и Дринчич обаче получиха жълти картони за невъздържаното си поведение.
3_6.jpg
През първото полувреме повечето опасности бяха пред вратата на Николай Михайлов, който може би е щастлив, че късметът бе с него. На два пъти гредите предотвратиха гол в мрежата му. Първо в 40-ата минута включилият се в атака защитник Саво Павичевич стреля с левия крак от около 30 метра право в лявата греда. В 43-ата Марко Баша засече с глава центриране от корнер, извисявайки се над българската отбрана, като този път кълбото се отби в напречната греда.

Преди почивката с изстрели към вратата на домакините се отчетоха Мартин Петров, Ивелин Попов и Маркиньос. Защитниците ни пък имаха доста работа, създавана предимно от звездата - нападателят на Рома Мирко Вучинич.

В началото на второто полувреме Матеус извърши принудителна смяна. Получилият контузия Стилиян Петров отстъпи мястото си на Чавдар Янков, а капитанската лента получи Мартин Петров.

Избраниците на Златко Кранчар започнаха по-активно втората част, а попадението в българската врата не закъсня. В 52-ата минута Владимир Божович бе изпуснат в дясната зона на отбраната ни, центрира към оставения непокрит играч на Амкар (Перм) Радомир Джалович, който от 5-6 метра разстреля от воле Николай Михайлов - 1:0.

След полученото попадение "трикольорите" се взеха в ръце и започнаха да поглеждат по-често към вратата на домакините. В 65-ата Христо Янев пропусна да изравни от отлична позиция. Станислав Манолев проби отдясно в наказателното поле на Черна гора и подаде на непокрития халф на Литекс, който от 10-ина метра прати топката на сантиметри покрай дясната греда. Дори Янев не повярва на пропуска си и се хвана за главата.

Само секунди след това обаче "трикольорите" ликуваха. Защитникът на Литекс Петър Занев се включи по лявото крило и центрира прострелно по земята към Ивелин Попов, Марко Баша се размина с топката, а нападателят на Газиантепспор с десния крак я прати в мрежата на Божович - 1:1.

2_4.jpg

До края на срещата положенията се редуваха и пред двете врати. Веднъж Маркиньос стреля с левия крак, но в аут. Същото стори и Чавдар Янков.

Появилият се на смяна Стеван Йоветич пък на няколко пъти тормози отбраната ни, а Николай Михайлов на няколко пъти лови центрираната в наказателното му поле топка.

Фрапантен пропуск направи Станислав Манолев в 75-ата минута. Петър Занев центрира отляво, а халфът на ПСВ Айндховен с глава от границата на малкия пеналт не уцели вратата.

В заключителните минути на терена се появиха Цветан Генков и Спас Делев, но и те не успяха да помогнат на България да стигне до така нужната победа.

За да се класират поне на бараж за европейското първенство, "трикольорите" трябва да запишат победи в оставащите си 3 мача и да се надяват Англия или Черна гора да грешат. /БЛИЦ

Срещата по минути -
ТУК

Класирането в нашата група - ТУК

ЧЕРНА ГОРА - БЪЛГАРИЯ 1:1
1:0 Радомир Джалович (52), 1:1 Ивелин Попов (66)

ЧЕРНА ГОРА: 1.Младен Божович, 2.Саво Павичевич (82-6.Младен Кашчелан), 3.Марко Баша, 21.Стефан Савич, 17.Елсад Зверотич (72-8.Стеван Йоветич), 18.Никола Дринчич, 15.Милорад Пекович, 16.Лука Пейович, 19.Владимир Божович (76-22.Иван Фатич), 10.Радомир Джалович, 9.Мирко Вучинич
Резерви: 12.Сърджан Блажич, 6.Младен Кашчелан, 8.Стеван Йоветич, 13.Митар Новакович, 14.Фатос Бечирай, 22.Иван Фатич, 23.Андрия Делибашич
Селекционер: Златко Кранчар

БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов, 3.Иван Бандаловски, 5.Николай Бодуров, 15.Иван Иванов, 4.Петър Занев, 19.Стилиян Петров (46-8.Чавдар Янков), 7.Христо Янев (84-20.Цветан Генков), 2.Станислав Манолев, 16.Маркиньос, 17.Мартин Петров (88-11.Спас Делев), 9.Ивелин Попов
Резерви: 1.Владислав Стоянов, 22.Румен Трифонов, 23.Апостол Попов, 8.Чавдар Янков, 21.Иван Стоянов, 11.Спас Делев, 20.Цветан Генков
Селекционер: Лотар Матеус

Подгорица,
стадион "Под горицом"
Съдия: Алон Йефет (Израел)
Жълти картони: Никола Дринчич, Саво Павичевич, Милорад Пекович (Черна гора); Маркиньос (България)