"Всяка една покана за треньор от отбор е била в труден момент, но капитан се става в бурно море", това каза в предаването „Неделята на NOVA” селекционерът на националния отбор по футбол Ясен Петров.

Той сподели, че е започнал с футбола от училището и улицата, след това спортното училище в Пловдив, като постоянно се е играело футбол. Случайно заминава да играе в Китай, но след това решава да се върне там като треньор с екип, на който е благодарен, защото никой не постига нищо сам. Почитателите на водения от него отбор го изпращат със сълзи.

"Аз имам мечти, една от тях бе да стана национален селекционер, макар да знам, че това е трудна задача. Нямаме големи фигури, но отбор може да се направи", категоричен бе пловдивския Джанини.

Ясен Петров е убеден, че човек винаги може да се развива и да учи нещо, дори и най-дребни детайли са важни, приложени в правилното време и място. Националният селекционер подчерта, че е включил 10 нови хора в отбора, но промените трябва да стават постепенно и да се подхожда индивидуално към всеки играч.

"Подмяната трябва да става много постепенно. Ако привлечеш един човек прекалено рано, е много рисковано от психологическа гледна точка. Трябва да му дадеш в правилното време, за да си хване шанса. Няма ход, който да не е логически. Ние постоянно гледаме да сме точни, да създадем колектив, хората да се чувстват комфортно и като дойдат, да искат да играят за националния.

Навремето имахме футболисти, които са създадени от държавата. Има една пропаст между поколенията. До 16-17 години имаме страхотни таланти и след това всичко пропада. Аз искрено се надявам младите момчета сега да хванат шанса в предстоящите мачове.

Не се страхувам от силни отбори. Защо да не играеш срещу световния шампион? Каквото и да стане, това е опит. Ти даваш шанс на хората, ние ще им предложим максимален комфорт - това са мачовете. Да, не сме на Европейско, но все едно сме", каза селекционерът на България.

"Голямата разлика между нашето поколение и сегашните е, че ние израснахме на улицата и играехме постоянно, не в една тренировка", заключи Ясен Петров.