Бившият национал Адалберт Зафиров коментира актуалните теми в клуба от Борисовата градина. Специалистът, който е юноша на ЦСКА, говори за кризата при "червените" и за Томислав Стипич, който се провали начело на отбора.

"Низ от грешки в последните няколко години, с грешна политика и грешна селекция на ЦСКА. С грешно виждане на човека, който ръководи спортно-техническия процес в клуба. Минаха сърби и какви ли не треньори от бивша Югославия, които не са известни имена, а в България имаме достатъчно добри треньори. Последният сърбин даже се беше отказал от майка си и отечеството си, ЦСКА въобще не трябваше да го наема (б.р. - визира Нестор Ел Маестро). Абсолютни грешки в последните години, беше неизбежно това да се случи. Не съм съгласен "с Ганчев зле, без него още по-зле". Не мога да коментирам дали е искал да премести ловешкото си мислене. Той просто разкара всички цесекари от "Армията". Всички ветерани бяха изгонени от него по една или друга причина. Останаха само Георги Велинов и Филип Филипов. Той ми е казвал лично, че сме много легендите на ЦСКА", коментира Зафиров в "Студио дерби".

"При Гриша Ганчев нямаме никакви успехи, толкова години без шампионска титла. Една купа, да, но титла нямаше. Познавам и Филипов, и Орманджиев. Приятели сме. Мишо Александров не знам точно каква роля изпълнява в ЦСКА. Трима човека са много за една и също позиция, не знам как се взимат решенията. Нямам идея защо не са водили по-конкретни разговори с треньори, защото Стипич като дойде, каза, че трябва да чакаме няколко години за титлата. Това за ЦСКА е недопустимо, ние всяка година се борим за титлата. За да привлечеш качествени пари - не играеш в Шампионската лига или Лига Европа, нямаш стадион, трябва да стане с повече пари. Това е - щом не става с пари, ще стане с много пари", продължи Зафето.

"В защита участва целият отбор, за защитните действия не отговарят само защитниците. Изтеглиха линията повече към центъра, но не пресират, не са агресивни и затова започнаха да се огъват, получават се пробойни. Погледнато реално срещу Лудогорец ЦСКА игра само 45 минути - агресивно, а домакините играха на 50%. ЦСКА залага на едни млади момчета, които сигурно имат бъдеще, но не са готови още да носят тежестта на плещите си. Не знам дали на Чорбаджийски позицията му е точно централен нападател, не излиза на позиции да бележи. Панайотов също изглежда добър, но му трябва време. Трябва да се вземат спешни мерки.

Лошо впечатление ми направи в абсолютно всички отбори, че нито един треньор не каза, че селекцията му е завършена. Всички казаха, че чакат по четирима-петима нови. Как е възможно това? Четирима-петима човека е половин отбор, несериозно е. Това не беше само в ЦСКА, което значи, че в България не работим в перспектива, а ден за ден. Със сигурност професията на треньора у нас се обезцени в последните 20 години. Треньорските договори са наистина много крехки. Има норми във футболната професия, които ние не спазваме.

Като гледам Стипич, скоро няма да си намери отбор, ще си вземе парите от ЦСКА. В Лудогорец се работи професионално от много години - много пари, добра организация, малко подпомагане от Футболния съюз, обмислят всички решения, най-вече в селекцията. Лудогорец прави сериозна селекция, нещата там са изчистени доста професионално. Левски досега върви добре, ще видим докога. ЦСКА трябва да е планирал, че като бутне игрищата, трябва да има къде да тренират децата. Септември (София) си има на 57-о училище, Драгалевци, Герман. Това не е сериозно за ЦСКА.

На Локомотив (Пловдив) на стадиона не се виждаше половината осветление, на Хебър (Пазарджик) теренът - трагедия, на Ботев (Враца) стадионът зле - добре де, не сте ли се готвили за началото на сезона?! Всички казват "няма зрители, защото е лято и хората са на море". А на Левски защо ходят по 10 000 зрители, левскарите от София защо не са на море? Значи не е това причината. Такъв отлив от стадионите не съм виждал. Гонзо е сериозен характер, ще дойде време, когато ще го покаже това. В БФС нещата дълги години бяха много консервативни", каза още Зафиров.

Бившият капитан на ЦСКА направи и интересно изказва по адрес на ЦСКА 1948. Футболният специалист водеше "червените" на първите тренировки на отбора през лятото на 2016 година, след което се раздели с новосформирания клуб. "Не съм бил треньор много-много там, бях 10 дни и ме отстраниха по бързата процедура. Малко подигравка беше. Голяма подигравка даже. Опитах се да направим някакъв отбор и на десетия ден ме изхвърлиха, така че не мога да се причисля, че съм работил в 1948", добави Зафето.