Кървава баня се разигра в привидно спокойния неделен ден. Откриването на новата зала на ЦСКА на “Българска армия” уж трябваше да е празник, а за малко да завърши със смърт. Вестник “ШОУ” разбра пълни подробности около инцидента. Една седмица преди мелето двете агитки предварително са се уговорили да се срещнат в Борисовата градина. Поводът е ясен, мачът между баскетболните ветерани на ЦСКА и “Левски”, които ще открият новата зала на “Армията”. Тъй като срещата няма абсолютно никакъв заряд, тип шоумач, феновете са спокойни, че намеренията им няма да претърпят крах заради полицията. В крайна сметка точно това се оказа, органите на реда се включиха със сериозно закъснение в боя и изпуснаха калая. Източници на екипа ни разкриха, че уговорката е станала с тарторите на двете агитки по телефона. Още през седмицата лидерите на фенските групировки на ЦСКА започнали организацията. А тя обхванала почти цялата страна.

Съобщението за боя се разпространило до Монтана, Враца, Пловдив и Благоевград. Всички желаещи да участват в мелето срещу “сините” врагове е добре дошъл. Така в неделния следобед в Борисовата градина се събират точно 70 “червени” ултраси. От другата страна също кипи трескава подготовка. Събират се обаче едва 50 души в синьо, които тръгват уж да гледат баскетболния двубой в новата зала “Румен Пейчев”. Но без билети, т.е. явно целта им въобще не е мачът, а боят. “Нормално е нашите да са повече, все пак сме домакини, намираме се на “Армията”, коментира фен на ЦСКА, пожелал анонимност.

“Всичко беше предварително уговорено, всички наши привърженици бяха с палки, боксове и метални тръби. Имаше и такива с разгъваеми ножове”, продължи привърженикът, участвал в мелето. 50-тимата фенове на “Левски” обаче се оказват леко неподготвени, много малка част от тях са с палки, около десетина души. Около 16:00 часа двете агитки се засичат за първи път пред входа на “Българска армия”. Цесекарите нападат съперниците си, през което време малкото полицаи гледат като в небрано лозе. 5-6 души униформени няма как да озаптят събралата се тълпа, която наброява около 120-130- души. Но в никакъв случай 300 фена, както по-късно излезе информация. “Нашите бяха 70 човека, левскарите бяха 50. Никакви 300 души, полицията си прави реклама на наш гръб”, заяви фен на ЦСКА пред “ШОУ”.
 
Според непотвърдена информация един от участниците в мелето е небезизвестният привърженик на “червените” Росен Петров-Животното. Преди година той беше изправен на подсъдимата скамейка заедно с още няколко човека. Те бяха обвинени в участие в престъпна група за разпространение на наркотици. Твърдеше се, че Животното е един от доверените хора на Златомир Иванов-Златко Баретата. В дните около празниците в края на годината обаче Животното беше пуснат от ареста, дори прекара щастливо Нова година заедно с приятелката си. Публична тайна е, че известният фен на ЦСКА е един от тарторите в агитката. Заедно с още няколко души контролира не само феновете, а всички далавери, които стават в култовия сектор “Г”.

Трима фенове са пострадали по-тежко след боя. Това са  Д. А., Х. Я. и Й. Н. Първият е наръган с нож в областта на корема и лежа почти в безсъзнание до детски люлки и катерушки пред “Армията”. След това беше натоварен в линейка и откаран в “Пирогов”, но без опасност за живота. Вторият фен, който също лежи в болница, отново е от “сините”. Той е с разпрана буза от скиорска щека. Очевидец на “ШОУ” потвърди за травмата на привърженика. “След като бяха нападнати феновете на “Левски” побягнаха към метрото и улица “Граф Игнатиев”, минаха през пазара, на който се продава зимна екипировка зад Националния стадион. Там стана страшно. Феновете награбиха щеки, ски, скиорски обувки, всичко, каквото им падне под ръка и се млатеха като животни. На единия бузата беше с прорезна рана от върха на щека, но не е наръган”, разказа наш агент. Именно в боя на пазара за ски има и трети пострадал, момче, чиято глава е спукана и той също е откаран в “Пирогов”. И тримата пострадали бяха зарязани от останалите фенове на “Левски”. Това е обичайна практика, споделят ултрасите. Ако му се притекат на помощ, рискуват щетите и ранените да станат още повече, а и така може да бъдат разпознати или заловени от полицията.