България и Ейре завършиха 1:1 на старта на новото издание на Лигата на нациите. "Трикольорите" бяха много близо до победата, но с гол в добавеното време гостите измъкнаха точка от стадион "Васил Левски". 

Срещата се игра пред празни трибуни, а в неделя за тима на Георги Дерменджиев предстои нов мач - гостуване на Уелс, който тази вечер надви с 1:0 Финландия в другата среща от нашата група. Двубоят в Кардиф ще се играе от 16:00 часа. 

Националите ни, които тази вечер дебютираха с новите си екипи JOMA, поведоха чрез Божидар Краев в 56-ата минута. В третата минута на добавеното време обаче ирландците стигнаха до равенството след попадение на Шейн Дъфи, който надскочи Пламен Гълъбов след центриране и наказа Георги Георгиев. До този момент вратарят на Черно море се представяше много добре, като на няколко пъти се намесваше отлично и не позволяваше на съперника да отбележи. Защитникът на ЦСКА Пламен Гълъбов пък влезе в 79-ата минута на смяна заради контузия на новия капитан Петър Занев.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За домакинството на ирландците Георги Дерменджиев заложи на вратата на Георгиев, който беше предпочетен пред Николай Михайлов и Мартин Луков. Занев, Страхил Попов, Кристиан Димитров и Антон Недялков формираха защитата. Опорни халфове бяха Кристиян Малинов и Георги Костадинов, а в предни позиции титуляри започнаха Спас Делев, Галин Иванов, Тодор Неделев и Божидар Краев. През втората част като резерви се появиха Бирсент Карагарен, Александър Цветков и Гълъбов.



През по-голямата част от двубоя играта беше равностойна, а положенията пред двете врати не бяха много. Преди почивката най-интересна беше ситуацията, при която Тодор Неделев овладя отлично с гърди дълго центриране и пробва да прехвърли Дарън Рандолф, но прати топката над напречната греда. Малко по-рано пък централният ни защитник Кристиан Димитров сгреши, подарявайки топката на противник, който за наш късмет не уцели вратата и стреля в аут.

След почивката Георгиев не позволи на Аaрън Конъли да му вкара отблизо, а по-късно българският страж отново се намеси прецизно и не позволи на гостите на поведат. В 56-ата минута се стигна до откриването на резултата. Божидар Краев получи отлично извеждащо подаване от Неделев и с точен изстрел се разписа, прокарвайки топката между краката на вратаря Дарън Рандолф. За футболиста на датския Мидтиланд това е трети гол с екипа на националния ни отбор.

В 81-ата минута резервата Карагарен можеше да вкара, но прати топката встрани от целта. Така се стигна до 93-ата минута, когато "трикольорите" бяха попарени и изпуснаха победата. Капитанът на Ейре Шейн Дъфи надскочи Пламен Гълъбов и отбеляза с глава за крайното 1:1. 

Програма на нашата група в Лигата на нациите


БЪЛГАРИЯ - ЕЙРЕ 1:1
1:0 Божидар Краев (56), 1:1 Шейн Дъфи (90+3)

Срещата по минути с БЛИЦ:
1 - Начало на мача.
8 - Конър Хърихейн стреля от границата на наказателното поле, топката излезе в аут. 
9 - Новият капитан на България Петър Занев засече с глава центрираната от фаул топка, но право в обсега на вратаря Дарън Рандолф, който я улови.
13  Кристиан Димитров сгреши при изнасянето на топката, подарявайки я на съперник, който нахлу опасно вляво в наказателното поле на България, но за наш късмет я изпрати в аут, вместо да отбележи във вратата на Георги Георгиев. 
28  Тодор Неделев овладя отлично с гърди дълго центриране и пробва да прехвърли Дарън Рандолф, но прати топката над напречната греда.
36  Нашите претендират за игра с ръка на Рандолф извън наказателното му поле. Съдията Мануел Шютенгрубер остана безмълвен.
45 - Джеф Хендрик центрира в наказателното поле, където О`Доуда не успя да нанесе точен завършващ удар от дузпата.  
45 - Край на първото полувреме.
--------------
46 - Начало на второто полувреме.
52  Oтлична намеса на Георги Георгиев. Грешка на българската защита, Аaрън Конъли овладя топката в наказателното поле и отправи първия удар в очертанията на вратата ни в срещата, стражът на Черно море обаче блесна и отрази с вещина, запазвайки нулевото равенство. 
56  ГОЛ! Божидар Краев открива резултата - 1:0! Футболистът на Мидтиланд получи отлично извеждащо подаване от Неделев и с точен изстрел се разписа, прокарвайки топката между краката на вратаря Дарън Рандолф.
63  Джон Егън отправи силен далечен удар, Георги Георгиев улови топката.
66 - Оказва се медицинска помощ на капитана Петър Занев, който е получи травма. Опитният защитник продължава участие.
79  Контузеният Занев не може да продължи, Пламен Гълъбов го заменя.
81  Резервата Бирсент Карагарен получи добро извеждащо подаване и стреля по земя, но покрай целта в аут.
90 - Добавеното време е 5 минути.
90+3  ГОЛ! Ейре изравни с гол на Шейн Дъфи - 1:1. Капитанът на гостите надскочи Пламен Гълъбов пред Георги Георгиев и с глава отбеляза, насочвайки топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на стража на България.
90+5 - Край на мача - 1:1.


БЪЛГАРИЯ: 1.Георги Георгиев, 2.Страхил Попов, 5.Кристиан Димитров, 3.Петър Занев (79  15.Пламен Гълъбов), 14.Антон Недялков, 16.Кристиян Малинов, 7.Георги Костадинов, 8.Тодор Неделев (83  22.Александър Цветков), 18.Галин Иванов, 10.Божидар Краев , 9.Спас Делев (76  17.Бирсент Карагарен) 
Резерви: Михайлов, Луков, Горанов, Сисиньо, Карабельов, Работов, Гълъбов, Карагарен, Иса, Илиев, Кръстев, Цветков
Селекционер: Георги Дерменджиев


ЕЙРЕ:
23.Дарън Рандолф, 3.Енда Стивънс , 5.Джон Егън, 4.Шейн Дъфи , 7.Мат Дохърти, 8.Джеймс Маккарти (70  10.Роби Брейди), 9.Адам Айда (77  18.Шейн Лонг), 13.Джеф Хендрик,  14.Конър Хърихейн,  15.Калъм О`Доуда (74  12.Калъм Робинсън), 17.Аарън Конъли
Резерви: Травърс, Келехър, Коулман, Браун, Брейди, МакКлийн, Робинсън, Лонг, Магуайър, Артър, Ленихан, Молумби
Селекционер: Стивън Кени


София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Мануел Шютенгрубер (Австрия)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация