Бившият шеф на “Левски” Андрей Желязков е сред малкото специалисти, които повярваха в нападателя Жоао Силва, въпреки слабото му представяне от началото на сезона. Португалецът вкара 4 гола в последните си два мача – при победите срещу Черно море за Купата на България и Славия. Той има още едно попадение, при успеха с 2:1 срещу Локомотив Пловдив.

"В мача срещу Славия момчето имаше две положения и ги вкара. Винаги съм казвал, че за да прецениш качествата на някого, трябва да му дадеш шанс да е титуляр в 10 мача. Да умееш да го наложиш и след това той да започне да ти се отблагодарява. А не да махнеш с ръка при първата трудност. Но у нас прекалено лесно слагаме етикети "този не става" или "онзи е страхотен". Ако някой е очаквал, че Жоао Силва ще тича като луд по целия терен, ще се връща в защита, то не е познал. Той има други силни качества - притежава добър ръст, борбен е и най-важното ефективен”, коментира Андрей Желязков.

“А колкото до налагането и проявяването на търпение, ще дам един пример. През 1995 година взех Мариян Христов в “Левски”. В първите 5-6 мача беше неузнаваем. Не можеше да заиграе добре, въпреки че на тренировките се справяше. Ние обаче му се доверихме и след гостуването на Шумен в осмия кръг, когато вкара два гола. Отпуши се и носеше отбора на гръб. Затова трябва да се подхожда с по-голямо доверие към всеки, в който си видял качества.

Бях на всички мачове на “Левски” от началото. Още на загрявката си личеше, че Жоао Силва иска да влезе и да изяде тревата. Незнайно обаче защо на него се гледаше толкова ехидно от страна на фенове и специалисти”, завърши легендата./БЛИЦ