Президентът на УЕФА Мишел Платини ще кацне в България часове преди финала на Европейското за юноши до 17 години на стадион "Лазур" в Бургас. Битката за трофея е от 20:00 часа в петък. Финалистите ще станат ясни утре, когато ще се изиграят мачовете Белгия - Франция и Германия - Русия.

Очакват се и други високопоставени представители на УЕФА.

"Мишел Платини идва с надеждата да види пълни трибуни на стадион "Лазур". Президентът на УЕФА е изразил задоволство от организацията и протичането на първенството досега", заяви директорът на Европейското Павел Колев пред сайта на Община Бургас.

Специално за финала ще пристигне и президентът на асоциацията на европейските столици и градове на спорта Джан Франческо Лупатели. Асоциацията работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия, която избра Бургас за "Европейски град на спорта 2015". Под това мото протича и шампионатът на младите надежди.

На стадион "Лазур" в петък ще се събере и каймакът на родния футбол, начело с президента на БФС и член на изпълкома на УЕФА Борислав Михайлов. В ложите ще седнат шефове на футболната централа, треньор №1 на България за XX век Димитър Пенев, бивши национали, сред които Eмил Костадинов, Мартин Петров, Златко Янков, Радостин Кишишев, Петър Михтарски.

Посланикът на Евро 2015 Стилиян Петров също ще бъде сред колоритните фигури на финала в Бургас. Скаути на водещи европейски клубове като Барселона, Севиля, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Ливърпул, Борусия (Дортмунд), Порто, Зенит са заявили места в ложата за съгледвачите.

Сред футболните агенти се очаква да бъде и синът на Алекс Фъргюсън - Джейсън Фъргюсън, който притежава футболна агенция.

Очаква се при класиране на отбора на Франция за мача за купата да пристигне и легендата на световния футбол Зинедин Зидан. Неговият син Лука Зидан от школата на Реал (Мадрид) е титулярен вратар на младите "петли", като в изиграните четири мача до момента нямат допуснат гол.

Кметът на Бургас Димитър Николов се присъединява към призива за пълни трибуни на стадион "Лазур". На 22 май (петък) от 19:00 часа започва с атрактивна церемония за закриване на първенството, а от 20 часа е самият финал.

Следете с БЛИЦ: Евро 2015 за юноши до 17 години