Левски е изправен пред уникалната възможност да напълни хазната си до пръсване. Според новите и завишени бонуси фиксирани за участие в Шампионската лига "сините" могат да приберат баснословните 20 млн. лева, ако успеят да се класират в груповата фаза на най-комерсиалния евротурнир, сочи проучване на вестник “Тема Спорт”. Както е известно, от новия сезон УЕФА реформира не само формата на двете континентални надпревари, но и сумите, които ще поделят участниците в тях през следващите три сезона.

Левски вече си гарантира 200 хил. евро от УЕФА само поради факта, че спечели титлата в "А" група, както и още 130 хил. от автоматичното си място във втория квалификационен кръг на Шампионската лига, където жребият погали "сините" и ги прати на победителя от най-слабата двойка в историята на евротурнирите Сант Жулия (Андора) - Тре Фиори (Сан Марино). При преодоляване на това "препятствие" финансовият директор Константин Баждеков ще регистрира в графа "приходи" още 130 хил. от европейската валута за класирането в третия кръг. Според новата система квалификационната надпревара в ШЛ не свършва с него, а клубовете ще трябва да преминат и т. нар. "плейофна фаза", която обаче е малко по-особена във финансово отношение. Всеки един от 20-те клуба, достигнали последната преграда преди групите, ще бъде възнаграден с умопомрачителните 2,1 млн. евро, което представлява абсолютен рекорд за предварителна фаза на каквото и да било спортно състезание в историята.
 
 
Де факто участие в цялата квалификационна фаза до плейофите включително ще гарантира на Левски увеличение на баланса с 2,56 милиона евро (плюс бонуса за домашната титла), или около 5 милиона лева. Ако тимът на Емил Велев съумее да направи решителната крачка и влезе в групите, го очакват още 7,1 млн. евро, което формира крупна печалба от 9,66 млн. евро, или близо 20 млн. лева при пробив в редовната фаза! При това в тази сума не са включени приходите от продажба на билети, реклами и тв права.
 
Добрите новини за Батков и Баждеков обаче не свършват дотук, тъй като УЕФА повиши и бонусите за представяне в груповата фаза. Вместо досегашните 600 хиляди евро всяка победа вече се оценява на 800 хиляди, а равенството “поскъпва” от 300 на 400 хиляди евро.
 
Съществена подробност е, че дори да не успее да влезе в Шампионската лига, само с достигането на плейофната фаза Левски ще си гарантира горе-долу същата сума, която получи от УЕФА за участието с в групите през сезон 2006/07. При отпадане на последното стъпало “сините” ще получат право на поправителен директно в групите на Лига Европа, където ще им бъдат инжектирани директно още милион евро. Елементарната сметка показва, че при такъв сценарий Левски ще прибере точно 3,56 милиона евро само от бонуси, или 7 милиона лева.
 
Във втория по значимост турнир премията за победа е значително по-малка – 40 хиляди евро, а равенството е оценено наполовина. Достигането до директните елиминации носи 200 хиляди евро, до осминафинал – 300 хиляди, четвъртфинал – 400 хиляди, а полуфиналистите ще получат по 700 хиляди от европейската валута. Място на финала ще осигури по 2 милиона евро на всеки отбор, а победителят ще вземе още милион./БЛИЦ