Баскетболистите, треньорите и феновете на играта между двата коша днес имат повод за празненство. Любимият им спорт днес отбелязва 125 години от първия баскетболен мач в историята.

Джеймс Нейсмит измисля спорта през 1891 година, когато е учител в Международната тренировъчна школа към младежка християнска организация (в момента се казва Спрингфийлд Колидж) в Спрингфилд (щат Масачузетс). Първото представяне на спорта е на 1 декември 1891 г., а първият официален мач се провежда на 21 декември същата година. Срещата започва с два отбора по девет играчи. Използва се футболна топка, която трябва да бъде вкарана в разположените в двата края кошници за праскови.

ГРЕШКАТА НА БАЩАТА

Десетилетия по-късно в едно интервю пред нюйоркско радио, открито само преди година при проучване на основите на баскетбола, Нейсмит признава, че при изиграването на първия мач е направил грешка, че не е измислил достатъчно правила. Самият двубой е бил доста силов и по същество е приличал повече на ръгби или американски футбол.

„Заради голямата ми грешка момчетата започнаха да се бутат, ритат и удрят. Приключиха с масово сбиване в центъра на терена. Преди да успея да ги разтърва един беше нокаутиран, няколко от тях бяха с насинени очи, а на едно момче рамото беше извадено. Направо си имаше опит за убийство“, признава Нейсмит.

КЛЮЧОВАТА ПРОМЯНА КЪМ ПРЕКРАСЕН И ЧИСТ СПОРТ

„След първия мач мислех, че ще вземат да се избият един друг. Вместо това момчетата постоянно ме караха да им позволя отново да играят. Заради това измислих допълнителни правила. Най-важното беше забраната да се тича с топката в ръце. Това спря блъскането и удрянето. Пробвахме новите правила и мачът завърши без нито една жертва. Получи се прекрасен, чист спорт“, допълва бащата на баскетбола.

Така с доста неприятни сцени започва своето начало един спорт, който повече през годините ще се превърне в един от най-популярните в света, а най-добрите играчи ще се превърнат в едни от най-скъпоплатените спортисти.
Превод на БЛИЦ СПОРТ от сайта на ФИБА