17 ноември е велика дата за българския футбол. Свързваме я с епохалния успех на националния ни отбор с 2:1 над Франция на "Парк де Пренс" през 1993 г. Винаги ще помним великите два гола на Емо Костадинов, които ни изпратиха на Мондиала в САЩ през 1994 г. и потопиха в горчиви сълзи цяла Франция. 17 ноември обаче е специална дата за феновете на "Левски". Преди 45 години "сините" постигат велика победа със 7:2 над кръвния си враг ЦСКА. Как медиите в България отразяват мача? На този въпрос се опитаме да отговорим в рубриката БЛИЦ Архив... Едно потапяне в архивите ни пренася 45 лета назад във времето.

Челният материал на официоза на ЦК на БКП и най-голям вестник в социалистическа България “Работническо дело” в броя от 18 ноември 1968 г. с цена 3 стотинки е посветен на посещението на другаря Георги Трайков в братска социалистическа република.

По-надолу от главата на вестника вляво се мъдри материал от сорта на “Към нови висоти в художественото творчество”. В текстовете от първата страница се сипят похвали за трудещите се колективи от Разград и Русе, обръща се внимание и на напрегнатата политическа обстановка в Близкия Изток и размириците в САЩ след убийството на Робърт Кенеди.

Седмичникът "Футбол" излиза наистина с култово чело. Вестникът се появява на пазара на 20 ноември – сряда. Отделено е място, макар и не много, за случилото се 3 дни по-рано. На първа страница грее снимка на поздравяващите се “сини” футболисти – Иван Вуцов, Георги Аспарухов и Янко Кирилов. Безличното и нищо незначещо заглавие “Нападателен футбол” се мъдри на първа страница на вестника. Нищо повече!

За отбелязване са и постните и направо будещи удивление у съвременния читател вътрешни заглавия от сорта на: “Необичайният резултат 2:7 (1:4) буди основателен интерес. Да се вникне и анализира от аспекта на съвременния нападателен футбол” и “Достойните противници разположиха разумни своите състезатели". Има и анализи като: “Левски” бяха по-умрени, изненадващи, бързи, играещи на голям периметър, докато ЦСКА бяха мудни, нецеленасочени, некомбинативни, твърде шаблонни." Напълно в стила на времето са подобни материали. Нека днешният читател си направи сам изводите...

Стигаме до “Народен спорт”, до единствения тогава полу...ежедневник. Какво забелязваме на първата страница в броя от 20 ноември 1968 под главата вляво? Заглавието е: “Какъв мач на “Левски”! и подзаглавие “2:7 - Кой можеше да го предвиди?”. Челната снимка на материала е на Янко Кирилов, който се бори с Аспарух Никодимов. В текста четем следните по-интересни пасажи: “В очерталото се съотношение, при това пълно преимущество на “Левски”, може би не е подходящо да се изтъкват определени единици, защото всички бяха като пружини. Но как да се подмине този неуморен, смел и находчив Я. Кирилов, който стана вир вода, но не престана да спринтира, да надбягва своите пазачи, да конструира и да стреля! Или моралната сила на капитана Аспарухов, с неговото старание, с умни ходове и с головете, които украсяваха усилията на колектива! Необикновен, чуден мач! Необикновен резултат! Но и това го има във футбола.

На първа страница на “Спорт” от този ден откриваме още резултатите от кръга в “А” група, както и временното класиране.