ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

... 29 септември 1993 година. На стадион „Васил Левски” се играе мачът-реванш от предварителния кръг на Шампионската лига между Левски и Глазгоу Рейнджърс. След 3:2 за шотландците в Глазгоу, резултатът в София е 1:1 и по всичко изглежда, че „сините” ще отпаднат, въпреки че се представят достойно срещу класния си съперник.
Вече тече 90-ата минута, когато топката е подадена към Николай Тодоров - Кайзера. 29-годишният футболист напредва и от около 25-30 метра изпраща със страшна сила истински снаряд към шотландската врата. Вратарят Максуел прави отчаян плонж да отбие топката, но тя изсвистява покрай него, удря се в напречната греда, после в страничния стълб и се укротява в мрежата - 2:1 за Левски!

50 хиляди зрители изригват като вулкан,

какъвто скоро не е имало! Хиляди факли на победата озаряват ликуващите трибуни! След Аякс и на два пъти Щутгарт, сега и Глазгоу Рейнджърс прекланя глава пред силата и мощта на Левски! Постигната е една от историческите победи на „сините” в европейските клубни турнири! А голът на Кайзера идва само три дни след като той навърши 29 години - това бе най-хубавият му подарък! След мача той каза: „Не допусках нито за миг, че ще разочароваме публиката. Не съм гледал часовника и не стрелях, защото са изтичали последните секунди. Просто позицията ми се стори удобна и вратата сама кацна на мушката.” Вратарят на Рейнджърс Максуел призна: „Голът на Тодоров стана след невероятен поразяващ удар.” А шотландският вестник „Тудей” написа в заглавие: „Разбито сърце”.

Топ Коефициенти за Спортни залагания!

На препълнения стадион двата отбора излязоха в следните състави – Левски: Пл. Николов, Ем. Кременлиев, П. Хубчев, Ц. Цветанов, Ал. Марков, Зл. Янков, Д. Боримиров, Н. Сираков, Г. Славчев, Н. Тодоров, Г. Иванов 57 – П. Григораш. Глазгоу Рейнджърс: Максуел, Стивънс, Уишарт, Гъф, Макферсън, Маккол, Стивън, Ян Фергюсън, Дюрант, Хейтли, Хейгън.


През първите трийсетина минути нито един от отборите не желаеше да рискува. Това бе игра на нерви и стратегическо изчакване кой от съперниците ще сгреши. Но в 36-ата минута настъпи часът на Сираков, който овладя топката, завъртя се на 180 градуса и между много тела нанесе кинжален удар в десния ъгъл, не оставяйки никакви шансове на Максуел – 1:0 за Левски. Но гостите веднага отвърнаха на удара с удар. Само минута преди края на полувремето, след центриране на Стивънс, защитници и вратар сякаш очакваха засада, но сигнал не последва и Дюрант с глава намери незащитена пролука в българската врата – 1:1.

През втората част „сините“ започнаха масирани атаки, като в период от десетина минути шотландците не можаха да излязат от своята половина. Гостите също опасно застрашиха Николов, като веднъж

вратарят с акробатичен плонж трябваше да спасява

влизащата във вратата му топка. И така до последната минута, когато и Фортуна се усмихна на „сините! Но тя винаги се усмихва на по-добрия. На пресконференцията треньорът Георги Василев бе посрещнат с ръкопляскания: „Рискувахме и спечелихме. Сираков изпълни задачата си чудесно, игра на една линия с шотландската отбрана и раздаде много пасове на съотборниците си. А публиката беше прекрасна дори в минутите, когато резултатът не беше благоприятен за нас.“ Колегата му Уолтър Смит бе тъжен: „След като изравнихме, повярвах, че ще се класираме. Но след гола в последната минута не можехме да сторим нищо“. Капитанът на Рейнджърс Гъф влезе в съблекалнята на Левски и поднесе поздравленията си – джентълменството над всичко.

Наско Сираков: „Това бе един от най-успешните мачове в кариерата ми. Съпругата ми Илияна призна, че донесла на стадиона истински талисман – знак от 50-годишнината от рождението на Гунди. Идолът ни беше с нас през тези паметни минути.“ Пламен Николов: А как избих изстрела с глава на Макферсън – и аз не знам. Просто рефлекс!“ Триумфът на Левски над Рейнджърс буквално шокира Европа, а вестниците бяха пълни с обширни коментари. Всички изтъкнаха победата на „сините“ като

най-голямата сензация в първия кръг на турнирите.

Заглавията в британския печат бяха красноречиви: „Мъката на последното издихание“, Левски бе твърде жесток към Рейнджърс.

От тази победа и този фантастичен гол изминаха 29 години, но и след още няколко пъти по толкова наследниците ни ще се връщат към този знаменит миг, останал завинаги в „синята” история.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ




Еfbet Лига - сезон 2022/2023

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК