Декларацията на четвъртите в света от 17 януари 2005 година

С оглед на състоянието на българския футбол и очакванията, които обществото свързва с представителите на така нареченото "златно поколение", ние - Христо Стоичков, Йордан Лечков, Емил Костадинов, Любослав Пенев, Трифон Иванов, Наско Сираков, подкрепяни от почти всички останали представители на "четвъртите в света", заявяваме категорично, че излъченият от нас Борислав Михайлов ще се кандидатира за президент на съюза на предстоящия редовен конгрес на БФС. Капитанът на нашия отбор е най-добрият избор за най-високия пост във футболната централа и поради факта, че е вицепрезидент на БФС и заради обективните проблеми, възникнали около личността на Иван Славков.

Ние, представителите на "четвъртите в света", обещаваме да дадем на българския футбол адекватно настояще и по-добро бъдеще. Футболният съюз като основен ръководен орган ще започне да излъчва отговорност, деловитост, прозрачност, откритост по всички въпроси. Работата на изпълнителните звена ще бъде оптимизирана, ще се наложат твърди правила, които ще бъдат неотклонно спазвани. Ще бъдат опростени сегашните футболни разпоредби и ще ги направим задължителни както за малките, така и за големите клубове. Веднъж завинаги всички участници във футболния ни живот ще разберат, че правилата се спазват от всички. Ще се предложат такива промени във футболното законодателство, които да затворят всички вратички за нарушаване на спортните закони. Никой не е по-голям от интересите на българския футбол!

Ще се промени изцяло отношението към детско-юношеския футбол и този път това няма да са празни приказки и предизборни обещания. БФС ще предложи нови алтернативи, ще създаде и финансира програми за развитието на футбола, като ще насочи средствата там, където реално се върши работа. Най-важната част от нашата бъдеща мисия ще бъде свързана с изграждането на изцяло нова инфраструктура на българския футбол. Ще се хвърлят всички усилия, за да създадем интерес в средите на едрия национален и чуждестранен бизнес към инвестиции в спортното строителство. В рамките на мандатния срок на управление трябва да се опитаме да скъсим светлинното разстояние между нашия футбол и европейския модел.

Ще станем инициатори на широка, открита и демократична дискусия относно формата на първенството и футболния календар. Ще се опитаме да убедим всички футболни хора, че евентуалната промяна ще е за доброто на българския футбол, като ще бъде уважено мнението на всички участници във футболния живот.

Заявяваме отсега категоричното си намерение да гарантираме дългосрочен срок за работа, в рамките на минимум 6 години, на националния селекционер. Необходимо е на "А" отбора да бъдат създадени такива предпоставки за развитие, за да бъдат достигнати и надминати нашите спортни постижения. Всички останали формации, играещи под националния флаг и защитаващи високия престиж на националния герб, ще бъдат с амбициозни цели. Нашите юношески и младежки отбори трябва също да гонят успехи - класиране на големи първенства и олимпиади.

Гарантираме на широката футболна общественост, че ще бъдем непримирими към явленията, уронващи спортния морал. За разлика от досегашната практика, ще създадем органи и комисии с широки правомощия, които ще разследват съмнителни мачове, съдийски прояви или несъвместими с морала деяния на футболни ръководители. Ще реорганизираме БФС, ще вкараме нови хора в ръководството му, така че централата да заработи по всички правила и изисквания на една съвременна управленческа машина. Естествено в структурите на футболния съюз своето място ще запазят всички доказани професионалисти и обществени деятели.

Накратко това са някои от основните цели, които ще фигурират в нашата програма, с която кандидатът ни ще се яви на конгреса. Убедени сме, че е назряло време за коренна промяна, наясно сме с кредита на доверие, който българският народ ни е отпуснал, и сме решени да свършим работата, така както го направихме в годините на нашите славни успехи".